Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


Venesuelos parlamentas pasmerkė Konstitucinės asamblėjos planus
BNS
Venesuelos Nacionalinė asamblėja nepripažino Konstitucinės asamblėjos ambicijų. (AP nuotr.).

Venesuelos Nacionalinė asamblėja pasmerkė neseniai išrinktos prieštaringai vertinamos Konstitucinės asamblėjos pareiškimą, kad ji iš opozicijos kontroliuojamos įstatymų leidžiamosios valdžios institucijos perima visus įgaliojimus.

Konstitucinės asamblėjos, lojalios Venesuelos prezidentui socialistui Nicolas Maduro, pareiškimą su pasipiktinimu atmetė opozicijos lyderiai ir tarptautinė bendruomenė, kuri pareiškė, kad tai yra šalies lyderio lojalistų bandymas užgrobti valdžią. „Šis nesąžiningas sprendimas negalioja; Konstitucinė asamblėja negalioja“, – žurnalistams sakė Nacionalinės asamblėjos pirmininko pavaduotojas Freddy Guevara. Jo teigimu, Konstitucinė asamblėja iš dalies veikia tam, kad pritartų tam tikroms sutartims ir gautų finansavimą iš užsienio, šalyje susidarius sudėtingai ekonominei situacijai. Konstitucinė asamblėja, teoriškai laikina institucija, kuriai skirta užduotis perrašyti šalies konstituciją, penktadienį paskelbė, kad perima įgaliojimus leisti įstatymus tokiais klausimais kaip saugumas, ekonomika, finansai ir suverenitetas. Nacionalinės asamblėjos lyderiai į savo šeštadienio posėdį pakvietė užsienio diplomatų iš JAV, Europos Sąjungos, Argentinos, Čilės, Kanados, Meksikos, Peru ir kitų šalių. Penktadienio Konstitucinės asamblėjos pareiškimas sulaukė visuotinio pasmerkimo. Amerikos Valstybių Organizacijos (OAS) generalinis sekretorius Luisas Almagro pavadino jį „neteisėtu ir prieštaraujančiu konstitucijai. Naująją instituciją pasmerkė Ispanija, Didžioji Britanija, Pietų Amerikos ekonominis blokas MERCOSUR bei JAV, kurių lyderis Donaldas Trumpas net yra sakęs, kad neatmeta „karinio varianto“ sprendžiant krizę Venesueloje.
Naująją instituciją pasmerkė Ispanija, Didžioji Britanija, Pietų Amerikos ekonominis blokas MERCOSUR bei JAV.
N.Maduro oponentai, supykdyti siaučiančios ekonominės krizės, kuri sukėlė maisto ir kitų būtiniausių prekių stygių, reikalauja, kad prezidentas atsistatydintų. Šiemet per antivyriausybinius protestus žuvo apie 130 žmonių. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 20 22:00
Spausdinti