Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Vengrijos spjūvis į ES veidą: nusitaikė į Lietuvos iškovojimą
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Patriarchas Kirilas.

Autoritarinis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas galbūt įsižeidė dėl juokelio, kad lietuviai pradėjo rinkti pinigus jam perpirkti iš rusų arba šiaip atidirbinėja, bet, spjovęs į ką tik pasiektą ES lyderių susitarimą, jis vėl blokuoja ES šeštąjį paketą sankcijų Rusijai.

Po pirmadienio ir antradienio Europos Vadovų Tarybos politinio susitarimo dėl ES šeštojo sankcijų paketo Rusijai ES šalių ambasadoriai trečiadienį turėjo tik sutvarkyti formalumus, kad jos būtų paskelbtos. Tačiau taip neįvyko. Prieš tai mėnesį šias sankcijas vetavusi Vengrija iškėlė naujus reikalavimus.

Scanpix
Patriarchas Kirilas.

Vengrija pareikalavo, kad Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovui patriarchui Kirilui, Vladimiro Putino „karo popui“, nebūtų taikomos sankcijos. Įdomu tai, kad Lietuvos diplomatai anksčiau teigė, jog būtent jų iniciatyva „karo popas“ atsidūrė naujuose sankcijų sąrašuose, kuriuose taip pat yra ir tariama V. Putino meilužė Alina Kabajeva.

Europos Komisija dar gegužės 4 d. pradžioje pristatė šeštąjį sankcijų paketą, tačiau jį blokavo Vengrija, teigdama, jog ypač nukentėtų nuo ten įtvirtinto naftos embargo. Derybos buvo atsidūrusios visiškame akligatvyje. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis net užsiminė, kad Ukraina galėtų paprasčiausiai sustabdyti rusiškos naftos tranzitą per savo teritoriją, per kurią ateina vienintelis naftotiekis į Vengriją ir kaimynines šalis.

Vis dėlto naktį į antradienį po ilgų derybų Briuselyje ES lyderiams pavyko susitarti su Vengrijos premjeru V. Orbanu. Jis sugebėjo išsikovoti, kad sankcijos neapims sausuma einančių naftotiekių, Vengrijai būtų skirti papildomi finansai infrastruktūrai bei garantijos, kad, jei vis dėlto ukrainiečiai sustabdytų naftos tranzitą, Budapeštas sulauktų ES kompensacijų.

Socialiniuose tinkluose net pasirodė juokeliai, kad „lietuviai, sėkmingai surinkę pinigų „Bayraktarui“, dabar renka pinigus V. Orbanui nupirkti“:

Alfa.lt
Memas.

Ketvirtadienį ES šalių ambasadoriai vėl numato susitikti ir bandys ieškoti sutarimo.

2022 06 02 09:17
Spausdinti