Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ES KARINIS POTENCIALAS
Viceministrė: Europos gynybos pramonei vis dar nepavyksta pereiti nuo taikos prie krizės meto apsukų
Evaldas Labanauskas
KAM
Greta Monika Tučkutė.

Krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė, atsakinga už krašto apsaugos sistemos įsigijimus, pripažįsta, kad Europos pastangos gynybos pramonės srityje nepakankamos. Interviu IQ ji teigė, jog tikimasi, kad nauja Europos gynybos pramonės strategija pakeis padėtį ir prisidės prie Lietuvos ambicijų šioje srityje.

– Ar bendrai matyti, kad Europos gynybos pramonė įgauna apsukas?

– Džiaugiamės, kad Europa deda pastangas gynybos pramonės srityje, tačiau mūsų pozicija yra tokia – pastangų reikia dar daugiau. Tikimės, kad prie didesnės pažangos prisidės nauja Europos gynybos pramonės strategija (EDIS), kuri turi atspindėti besitęsiančio karo realybę ir grėsmes ES kaimynystėje.

Prioritetai yra aiškūs: nacionalinių atsargų atkūrimas ir paramos Ukrainai teikimas. Lietuvos prioritetas EDIS yra parama mažoms ir vidutinėms įmonėms.

– Kiek toli iki visiško pajėgumo?

– Europos gynybos pramonei vis dar nepavyksta pereiti nuo taikos meto prie krizės veikimo, todėl naujoji strategija turėtų numatyti finansines priemones ir priemones, leisiančias sumažinti įmonių prisiimamas rizikas.

Prioritetai yra aiškūs: nacionalinių atsargų atkūrimas ir paramos Ukrainai teikimas. Lietuvos prioritetas EDIS yra parama mažoms ir vidutinėms įmonėms. Taip pat siekti gynybos produkcijos gamybos geografinio balanso ES, skatinant gynybos pramonės plėtrą į regionus, besiribojančius su Rusija.

– Kas trukdo Europos gynybos pramonei įsibėgėti – politinės ar ekonominės priežastys?

– Pagrindiniai dabartiniai Europos gynybos pramonės iššūkiai: trūksta šalių koordinacijos dėl gynybos išlaidų ir pirkimų prioritetų, tiekimo grandinių problemos ir jų reguliavimas nacionaliniu lygmeniu. Be to, nėra ankstyvo poreikių identifikavimo, o šalių bendradarbiavimas gynybos pirkimų srityje yra ribotas – bendrų pirkimų vyksta mažai.

Lietuva turi savo gynybos pramonės viziją ir iniciatyvas siekdama plėtoti savo pajėgumus bei skatinti naujų investicijų atėjimą į Lietuvą. ES gynybos pramonės strategija turėtų teigiamai prisidėti prie šių Lietuvos tikslų. ES gynybos pramonės strategijoje pirmenybė turėtų būti teikiama įrangai ir pajėgumams, kurių stokojama ir kurie būtini saugumui užtikrinti.

2024 02 12 11:00
Spausdinti