Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


TECHNOLOGIJOS
Vietoj paso, diplomo ir visų kitų dokumentų europiečiams pakaks telefono programėlės
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Pixabay
Asociatyvi iliustracija.

Mobilioji programėlė, kuri leis nebesinešioti vairuotojo pažymėjimo, asmens kortelės ir kitų dokumentų, bet bus pripažįstama visoje ES. Tokią naujovę ketvirtadienį popiet pristatė Europos Komisija ir tikisi, kad europietiška skaitmeninė identiteto piniginė pradės veikti jau kitų metų rudenį.

Tai bus mobilioji programėlė, kuri bus panaši į dabar veikiančias „Android“ ar „Apple“ programėles. Į ją ES šalių piliečiams bus galima „įdėti“ savo oficialius identifikavimo dokumentus, tokius kaip asmens tapatybės kortelė, vairuotojo pažymėjimas, vaistų receptai ar išsilavinimą patvirtinantys dokumentai. Ši „skaitmeninė piniginė“ galios visoje ES.  

„Europietiška skaitmeninė identiteto piniginė siūlo naujas galimybes išsaugoti dokumentus ir juos naudoti įvairiais atvejais, nuo oro uostų kontrolės iki automobilio nuomos“, – Komisijos pranešime cituojamas komisaras vidaus rinkai Thierry Bretonas.

Kaip per spaudos konferenciją Briuselyje teigė Europos Komisijos vicepirmininkė Margrethe Vestager, nebereikės jaunai atrodantiems asmenims nuolat su savimi nešiotis dokumentų, įrodančių, kad jis ar ji gali įsigyti alkoholio arba sėdėti bare. 

Komisaras Th. Bretonas paminėjo kitą pavyzdį: „Mes visi puikiai žinome, su kokiomis problemomis susiduria žmogus, kai iš jo pavagiama piniginė su dokumentais, tuomet reikia eiti į policiją, užsakinėti naujus dokumentus ir t. t.“

Anot komisaro, viso to bus galima išvengti, o pati programėlė bus apsaugota ir net praradus telefoną. 

Pasak „Bloomberg“, kuris dar ketvirtadienį ryte pranešė apie šią iniciatyvą, Komisija tikisi, kad europietiška skaitmeninė identiteto piniginė pradės veikti kitų metų rudenį. Th. Bretonas nebuvo toks konkretus: „Manome, kad tai įvyks po metų, kai bus priimti būtini teisės aktai.“

2021 06 03 17:11
Spausdinti