Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VILNIAUS TAPATYBĖ
Vilniaus bendruomenė ieškos miesto sėkmės kodo
IQ
Organizatoriai
Renginio akimirka.

Ketvirtus metus organizuojama „Vilniaus tapatybės konferencija“ šiemet kviečia visus vilniečius ir ne tik pasiklausyti diskusijų apie miesto ateitį. Konferencijos sumanytojo, Vilniaus klubo Senato nario Alvydo Žabolio teigimu, konkuruojant Europos miestams, būtina atrasti Vilniaus sėkmės kodą ir paversti jį magnetu, traukiančiu žmones čia gyventi ir kurti.

Kurs Vilniaus ateities viziją

„Koks bendruomenės sėkmės kodas ir kaip jį iššifruoti?“, – klausia A. Žabolis. Kasmetinės konferencijos organizatorius pasakoja, kad šiam klausimui būtina nerti į praeitį ir ją rekonstruoti galvojant apie ateitį. Pašnekovas pabrėžia, kad 21 a. miestai konkuruoja dėl piliečių ir mėgina tapti traukos centrais. Ši konkurencija egzistuoja ne tik valstybės rėmuose, išnykus sienoms tarp Europos šalių. Diskusijų metu bus bandoma rasti sėkmės kodą, kad Vilnius taptų magnetu, traukiančiu žmones čia gyventi ir kurti.

Diskusijų metu bus apžvelgiamas ateities Vilnius. „Ši konferencija yra bandymas į aktualias temas pažiūrėti kitu kampu. Tai, ko galbūt neperskaitysi kasdieniniame naujienų sraute. Tai konferencija tiems, kurie iš tiesų domisi miesto ateitimi, ilgalaike vizija. Diskusijų metu nuskambės mintys, kurios taps Vilniaus tikrove per ateinančius dešimtmečius“, – pasakoja Mantas Adomėnas, Vilniaus klubo Tarybos narys, kuris bus ir jau lapkričio 18 d. vyksiančios diskusijos „Vilnius tarp Minsko ir Varšuvos“ moderatorius.

Pandemijos metu tapatybės paieškos dar aktualesnės

M. Adomėno teigimu, vykstant geopolitiniams procesams kaimyninėse šalyse, yra itin svarbu kalbėtis apie kaitą ir mūsų šalyje. Taip pat neišvengiama ir koronaviruso padarinių tema. Pašnekovo nuomone, per mažai diskutuojama, kaip įvaldyti šią krizę, kaip ja pasinaudoti ir ko vengti.

Organizatoriai
Mantas Adomėnas.

Konferenciją sveikinimo žodžiu pradėsiantis Vilniaus klubo prezidentas ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigia, kad būtent dabartiniame nestabilume išryškėja kertiniai miesto tapatybės klausimai. „Vilniaus tapatybės paieškos – vienas tokių klausimų, tapęs tik dar aktualesniu pandemijos metu. Tai, kaip miestai gyvena pandemijos metu, kaip kovoja su ja – tai irgi prisideda prie miestų tapatybės formavimosi. Vilnių visada lydėjo iššūkiai ir, neabejotinai, kova su jais jau yra mūsų DNR dalis“, – teigia Vilniaus miesto meras.

Klausyti diskusijų galės visi

Šiemet stebėti diskusijas galės visi, norintys atrasti Vilniaus sėkmės kodą. A. Žabolio teigimu, jaučiama miesto bendruomenės branda privertė suprasti, kad renginys turi būti atviras platesnei auditorijai. „Pajutome, kad tas žodynas, kurį kuriame per šias konferencijas, randa vietos tiek politikų pasisakymuose, tiek spaudoje. Supratome, kad bendruomenė subrendo kalbėti, kas mes esame. Nors miestas, kuriam 700 metų yra seniai subrendęs, bet miesto bendruomenė pakankamai jauna“, – sako A. Žabolis.

Konferencijos sumanytojas primena, kad vilniečiai, kaip naujakuriai, turėtų kalbėtis apie atsakomybę, elgseną ir kokie istoriniai ženklai paliekami ateities gyventojams.

Ankstesniais metais konferencija vykdavo Vilniaus klube ir į Umiastovskių rūmus sutraukdavo per šimtą pilietiškų miesto gyventojų ir svečių. Šiemet, atsižvelgiant į šiandienos sudėtingą situaciją dėl COVID-19 pandemijos ir su tuo susijusius apribojimus, teko pirmą kartą renginį organizuoti nuotoliniu būdu.

Organizatoriai
Alvydas Žabolis.

Diskusijos vyks tris trečiadienius: lapkričio 18, 25 ir gruodžio 2 dienomis ir visos jos bus tiesiogiai transliuojamos Vilniaus klubo ir konferencijos „Facebook“ paskyrose.

Pirmoji diskusija „Vilnius tarp Minsko ir Varšuvos“ vyks jau šiandien, lapkričio 18 d. 18 val. Šioje diskusijoje apie geopolitinius poslinkius dalyvaus buvęs Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Albinas Juška, VU TSPMI direktorė Margarita Šešelgytė ir politologas Linas Kojala. Diskusiją moderuos filosofas, politinis veikėjas Mantas Adomėnas.

Lapkričio 25 d. 18 val. laukia antroji diskusija: „Vilnius tarp tradicijos ir inovacijos“. Apie atminties tematiką, paveldą, inovacijų ir tradicijų santykį kalbėsis meno ir Bažnyčios istorikė Irena Vaišvilaitė, įmonės „Aketuri Architektai“ vadovas, Lietuvos architektų rūmų (LAR) prezidentas Lukas Rekevičius ir archeologas, Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos direktorius Renaldas Augustinavičius. Diskusiją moderuos filosofijos mokslų daktaras Viktoras Bachmetjevas.

Paskutinioji diskusija „Kaip įmagnetinti Vilnių koronavirusu?“ vyks gruodžio 2 d. 18 val. Vakarą moderuos ekonomistas Žygimantas Mauricas, o diskusijoje apie miestų ateitį po koronaviruso kalbės Vilniaus klubo Senato narys, finansininkas, investicinės bankininkystės specialistas, bendrovės „Žabolis ir partneriai“ steigėjas ir vadovas Alvydas Žabolis, komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius bei miesto antropologė Jekaterina Lavrinec.

„Vilniaus tapatybės“ konferencijos transliacijas galima stebėti šiose paskyrose:

https://www.facebook.com/vilniausklubas.lt

https://www.facebook.com/events/820299448539798/

2020 11 18 10:55
Spausdinti