Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PROTESTAI
Vilniaus Katedros aikštėje prasidėjo Šeimų sąjūdžio mitingas
BNS ir IQ
Goda Košinskytė
Mitingas Katedros aikštėje.

Maždaug puspenkto tūkstančio žmonių penktadienį susirinko Vilniaus Katedros aikštėje į mitingą prieš COVID-19 ribojimus.

Žmonės protestuoja prieš ribojimus galimybių pasų neturintiems asmenims, kaukių dėvėjimą mokyklose, kitas pandemijos valdymo priemones, Partnerystės įstatymą, Stambulo konvenciją.

Dalis susirinkusiųjų mojuoja Lietuvos trispalvėmis, istorinėmis vėliavomis, su savimi nešasi plakatus, tokius kaip „Ne gyvulių pasui“ ar „Dž. Sorošą lauk iš Lietuvos“.

Mitingą organizuojančio Lietuvos šeimų sąjūdžio vadovas Raimondas Grinevičius susirinkusiesiems pareiškė, kad Vyriausybė turi atšaukti ribojimus, numatytus nuo rugsėjo 13-osios neturintiems galimybių paso.

„Nuo šito darbo reikia pradėti norint nuraminti aistras, nes kitą mitingą šitie žmonės gali netilpti ir Gedimino prospekte“, – sakė jis.

„Mes vis tiek pasiekėme Partnerystės įstatymo užblokavimą, pasiekėme Stambulo konvencijos į stalčių numetimą. Būtent šiandien, rugsėjo 10-ąją, mes pasirinkome, kad pamatytų Seimo nariai, kad mes nuo jų nesitrauksime, mes pasieksime dar daugiau“, – mitinguotojams kalbėjo R. Grinevičius.

Kitas renginio iniciatorius, humoristas Artūras Orlauskas pareiškė, kad organizuojant mitingą kilo sunkumų užtikrinant apsaugą, tualetus, jis taip pat atkreipė dėmesį į aikštės prieigose atsiųstas gausias policijos pareigūnų pajėgas.

„Jeigu nežinote, tai čia už lango kažkur slapstosi Bilotaitė, ten yra Vidaus reikalų ministerija ir jinai šitą spektaklį su policija organizavo (...), bet nežiūrint trukdymų, nežiūrint visų išsidirbinėjimų, šiandien visi susirinkome čia“, – sakė A. Orlauskas.

Renginio dalyvius vaizdo įraše taip pat sveikino atstovai iš Vengrijos premjero Viktoro Orbano partijos „Fidesz“, nuo scenos kalbėjo Vokietijos politikai iš kraštutinių dešiniųjų partijos „AfD“.

Policijos pareigūnų teigimu, į mitingą atvyko apie 4,5 tūkst. žmonių. Incidentų per renginį kol kas nefiksuota.

Prieš skiepus, LGBT

Šeimų sąjūdžio teigimu, mitinge Katedros aikštėje turėtų dalyvauti nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių.

Mitinguotojas Valdas sakė į protestą atvykęs, nes jo vaikas, pirmo kurso studentas buvo priverstas pasiskiepyti, kad galėtų lankyti paskaitas.

„Privertė vaiką čipuotis“, – pareiškė vyras.

„Jeigu kelias dienas nemiegi sužinojęs, kad vaikui, studentui reikės kas dvi dienas testuotis, tai kaip čia gali tenkinti? Arba žudyti reikia ir leisti skiepytis“, – tvirtino su juo į mitingą atvykusi Rima.

Gamybos srityje dirbantis 45-erių Gintaras Petrošius sako, kad visuomenę skaldantys klausimai dėl galimybių pasų ar Stambulo konvencijos turėtų būti sprendžiami referendumu.

„Tai nėra brangus reikalas. Tada bus žinoma daugumos nuomonė, o ne mažos dalelės“, – teigė jis.

56-erių Rima Junel teigė į mitingą atėjusi, nes yra nusiteikusi prieš privalomą skiepijimą, dėstymą mokyklose apie homoseksualus.

„Gal aš ne taip suprantu, gal aš senų pažiūrų, man priimtina yra vyras ir moteris, o ne mama ir mama ar tėtis ir tėtis“, – kalbėjo moteris.

„Aš šiaip nesu prieš skiepus iš esmės, bet turi būti sudaryta galimybė žmogui pačiam pasirinkti, o ne sukurtos tokios sąlygos, jog jis tiesiog privalo pasiskiepyti“, – pridūrė ji.

Viena moteris aiškino, jog yra pasipiktinusi valdžios siūlymu skiepyti jaunus žmones, studentus, mat jie yra visiškai sveiki. „Skiepyti reikia tik tuos, kurie nori arba tie, kurie pajaučia, jog serga“, – sakė ji.

Moters įsitikinimu, prievarta jaučiama dėl to, kad nuo rugsėjo 13 d. dėl valdžios suvaržymų ji negalės lankytis pas gydytojus: „Jau ir gydytojai parsidavę, mažai liko nuo Dievo, visi parsidavę velniui už sidabrinius“.

Kita mitingo dalyvė negalėjo paaiškinti, kaip asmeniškai jaučia prievartą skiepytis. Ji atviravo, jog darbdaviai neleidžia darytis testų, verčia darbuotojus skiepytis. Paklausus, kokia tai darbovietė, mitinguotoja patikslino, kad pati dirba pagal individualią veiklą, esą jai pasisekė.

Organizatoriai ragina elgtis taikiai

Ruošiantis mitingui, Katedros aikštėje buvo matyti keliolika budinčių policijos pareigūnų ekipažų, dalis Gedimino prospekto atkarpų uždaryta.

Renginio organizatoriai sako neplanuojantys mitingo prie Seimo, tačiau Vilniaus miesto savivaldybę pasiekė 17 pranešimų apie rengiamus piketus po 15 žmonių.

Nerimaujant dėl neramumų prie parlamento, jo prieigos aptvertos antiriaušinėmis tvoromis, aplink pastatą budi pareigūnai. Vidiniame Seimo kieme sutelktos Viešojo saugumo tarnybos pajėgos ir technika.

Šeimų sąjūdis anksčiau siekė mitingą surengti prie Seimo, penktadienį šiam pradedant rudens sesiją, tačiau negavo leidimo rinktis prie parlamento po ankstesnio į riaušes peraugusio mitingo rugpjūčio mėnesį.

Organizacija yra paraginusi atvyksiančiuosius į mitingą Katedros aikštėje laikytis įstatymų ir protestuoti taikiai.

R. Grinevičius mitingo dalyviams pabrėžė, kad šis protestas „yra taikus“, ir ragino susirinkusius likti Katedros aikštėje bei neiti nei prie Vyriausybės, nei prie Seimo.

„Turėkite omeny – jokių provokacijų ar eisenų. Eisenų nėra suderinta, mūsų mitingas yra taikus. Tai yra kitas laiptelis į mūsų bendrus gerus darbus“, – tvirtino jis.

Vilniaus miesto savivaldybė leidimą renginiui davė nuo 10.30 iki 16 valandos.

Rugpjūčio 10 dieną apie 5 tūkst. žmonių buvo susirinkę prie Seimo protestuodami prieš Vyriausybės tuomet planuotus ribojimus, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Protestas peraugo į riaušes, dėl jų sulaikyta keliasdešimt asmenų, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Lietuvos šeimų sąjūdis rugsėjo 10 dieną planavo surengti mitingą prie Seimo, tačiau savivaldybė, persvarsčiusi anksčiau išduotą leidimą, nusprendė renginio neleisti.

Ji sprendimą argumentavo per dideliu mitinguotųjų skaičiumi ir žvalgybos perspėjimais apie išaugusią smurtinių išpuolių per protestus tikimybę ir kitus galimus pavojus.

Foto galerija.: new_000230827_0

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 10 12:09
Spausdinti