Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 10 d.


LIETUVIŲ PARGABENIMAS IŠ IZRAELIO
Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas, kuriuo buvo parskraidinti Izraelyje įstrigę lietuviai
ELTA
Žygimantas Gedvila/ELTA
Iš Izraelio į Lietuvą grįžo evakuoti Lietuvos piliečiai.

Trečiadienio popietę Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Tel Avivo, kuriuo buvo pargabenti Izraelyje įstrigę Lietuvos piliečiai. Nors keleiviai neslėpė džiaugsmo pagaliau sugrįžę į Lietuvą, tačiau turėjo pastabų šalies institucijoms dėl jų neveiklumo.

Šiuo lėktuvu skrido 141 asmuo. Dalis iš jų buvo Betliejuje įstrigę piligrimai.

Šiuo metu organizuojamas antras evakuacijos etapas, kurio metu galimai bus panaudotas Turkijoje nusileidęs „Spartan“ lėktuvas.

Iš lėktuvo išlipę keleiviai neslėpė emocijų ir pasakojo apie „Hamas“ teroristinės organizacijos atakuotame Izraelyje patirtą siaubą.

„Yra mirties baimė, nežinomybės baimė. Aš tai patiriu iš arti. Mes turime bendrų draugų, kurie dingę, nežinau, ar gyvi, kurie yra ligoninėse. Aš manau, kad laikas tiesiog pradėti mąstyti ir pasižiūrėti, ką mes remiame, kad yra žudomi vaikai, kad yra pjaunamos galvos, kad mergaitės yra prievartaujamos, jų kūnai tampomi, skambinama tėvams“, – žurnalistams sakė moteris.

„Man yra daug emocijų, aš norėjau grįžti į Lietuvą kitokia nuotaika, bet man karas nesibaigė“, – sakė ji.

Kita į Lietuvą atskridusi keleivė teigė, kad „Hamas“ tikslas yra išnaikinti žydų tautą.

„Izraelis tapo tiesiog mėsmale, kur bandoma išnaikinti žydų tautą. Kitaip to pavadinti negali. Mus žudo. Ir mes kreipiamės į visus, kad jie mus palaikytų, nes taip tiesiog negalima – kad naikintų visą tautą ir visi tylėtų“, – rusiškai teigė moteris.

Keleiviai sukritikavo ir Vyriausybės bei ambasados veiksmus

Kai kurie žurnalistų užkalbinti keleiviai sukritikavo ir valdžios institucijų veiksmus, siekiant pargabenti Izraelyje įstrigusius Lietuvos piliečius.

„Šeštadienį, sekmadienį nematėme jokių žygių, nors vyko karas valstybėje – tai buvo labai liūdna. Visi turbūt jautėmės apleisti“, – sakė keleivė, pripažindama, kad Izraelyje jautėsi nesaugiai.

„Kai sekmadienį skambindavome į Lietuvos ambasadą Izraelyje ir visada atsiliepdavo autoatsakiklis, esant antrai karo dienai, tai šiek tiek nejaukiai jautėmės. Ir vis nukreipdavo į Užsienio reikalų ministerijos konsulinį skyrių, o iš ten girdėjome tik tai, kad laikykitės ramiai, mes viską padarysime pirmadienį“, – teigė ji.

Kad skrydžio laukimas prailgo, teigė ir tuo pačiu lėktuvu skridęs vyriškis.

„Prailgo laukimas išvykti – vis atidėjimai, atidėjimai, išsekome ir norisi poilsio“, – sakė vyras.

Savo ruožtu kita iš Izraelio atvykusi keleivė sukritikavo Vyriausybę.

„Norėčiau, kad psichologinę pagalbą kažkas suteiktų Vyriausybei“, – lakoniškai žurnalistams sakė moteris.

Visgi kita rusakalbių pora išreiškė padėką, kad Lietuvos institucijoms pavyko juos saugiai išskraidinti iš Izraelio.

„AirBaltic mus apleido, bet jūs mus išgelbėjote, labai jums dėkojame. Ten viskas labai blogos būsenos“, – teigė rusakalbių pora.

Betliejuje įstrigusi piligrimė: mes laukėme, neturėdami informacijos

Šiuo skrydžiu į Lietuvą atvyko ir Betliejuje įstrigusių maldininkų grupė. Iš Izraelio grįžusi piligrimė tikino, kad sunkiausia kelionės dalis buvo laukimas. Pasak jos, Lietuvos ambasada Izraelyje maldininkų grupei nesuteikė jokios konkrečios informacijos.

„Lietuvių dar likę, tikrai yra likusių, kuriems tikrai reikia pagalbos grįžtant namo. Kai tu sėdi viešbutyje ir matai, kaip lenkus Vyriausybė išgabena, lėktuvai kariniai skrenda, prezidento lėktuvas siunčiamas, ir jie sako – mums viskas tvarkoje, tiesiog tuos pačius protokolus vykdome, ką Vyriausybė darė per covidą, o mes sėdime ir negauname informacijos“, – įspūdžiais dalinosi Betliejuje įstrigusi Nijolė Grigonytė.

„Aišku, viskas baigėsi gerai ir buvo pirmadienį priimtas sprendimas, bet kai sėdi ant parako statinės ir tiesiog negauni informacijos, juo labiau iš ambasados... Tiesą sakant, norėjosi daugiau reakcijos“, – pridūrė ji.

Pasak piligrimės, situacija Betliejuje buvo įtempta – nuolat girdėjosi sprogimų garsai.

„Mes gi po atšaukto skrydžio grįžę į Betliejų girdėjome šūvius. Naikintuvai zvimbė ištisai kiekvieną naktį nepaliaujamai. Grįžome į oro uostą pirmadienį, buvo sprogdinimai, tos bombos buvo naikinamos iš karto ore, bet oro uoste kilo sąmyšis“, – sakė moteris.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Lietuvos institucijos ieško būdų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Pirmadienio rytą posėdžiavęs Nacionalinio krizių valdymo centras (NKVC) sutarė, kad kuo skubiau bus siekiama parsigabenti šiuo metu Betliejuje įstrigusią lietuvių piligrimų grupę. Visgi, suderintas skrydis jau kelis kartu buvo pavėlintas.

2023 10 11 14:56
Spausdinti