Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje skelbiamas karantinas
BNS
Fotobankas
Karantinas Vilniuje.

Lietuvoje sparčiai plintant koronavirusui, Vyriausybė pirmadienį paskelbė apie naujus ribojimus – artimiausiomis dienomis numatoma apriboti susibūrimus, sporto varžybos turės vykti be žiūrovų, o savivaldybėse, kur įvedamas karantinas, bus privalomas kaukių dėvėjimas visose viešose vietose. 

Nuotoliniu būdu posėdžiavęs Ministrų kabinetas nusprendė, kad karantinas nuo trečiadienio bus įvedamas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir dar penkiose savivaldybėse –  Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų ir Vilniaus rajonuose. 

Čia gyvenantiems žmonėms bus privaloma dėvėti kaukes visose viešose vietose su retomis išimtimis. Kaukių nereikės dėvėti ir už gyvenamųjų teritorijų ribų, kai šalia 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius.

Karantino zonoje esančiose savivaldybėse bus griežčiau ribojamas žmonių srautas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose – jos turės užtikrinti ne mažesnį kaip dešimties kvadratinių metrų plotą vienam lankytojui. 

Iš viso Lietuvoje karantino režimas įvedamas 21 savivaldybėje. Trylikoje pirmųjų savivaldybių karantinas nuo šio pirmadienio paskelbtams dviejų savaičių laikotarpiui, aštuoniose savivaldybėse karantinas įsigalios nuo trečiadienio tokiam pačiam laikotarpiui. 

Šiose savivaldybėse taip pat apribotas ir ligonių lankymas, išskyrus, esančių kritinės būklės, vaikų iki 14 metų ir gimdyvių. Planinių paslaugų teikimas naująja tvarka nekeičiamas. 

Pasak Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, nuo praėjusios savaitės, kai buvo įvesta savivaldybių skirstymo į pavojingumo zonas tvarka, iš žaliosios zonos į geltonąją perėjo jau 15 savivaldybių, tad neatmestinas ir variantas, kad trečiadienį, prieš Vyriausybei balsuojant, bus pasiūlyta karantiną skelbti ir daugiau savivaldybių. 

„Kol kas nebuvo paskelbta Šiaulių mieste, tikrai miestas yra ant ribos, aš neatmesčiau tokios galimybės, kad trečiadienį gali būti ir šitas pakeitimas pasiūlytas, aišku, tą pačia dieną neįsigalios“, – sakė jis. 

A.Veryga taip pat pranešė, kad trečiadienį Vyriausybei siūlys uždrausti renginius ir susibūrimus. Jei Ministrų kabinetas pritars, į profesionalias sporto rungtynes nebebūtų įleidžiami žiūrovai. Šie draudimai įsigaliotų nuo penktadienio.

„Būtų nustatoma, kad yra draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai ir susibūrimai, išskyrus, aukšto meistriškumo sporto varžybas, kurios vyksta be žiūrovų. Tai reiškia arenose visos varžybos, kurios iki šiol vyko su žiūrovais, jos turės vykti be žiūrovų“, – žurnalistams sakė A. Veryga. 

Pasak A. Verygos, draudimas negalios kultūriniams renginiams, kuriuose bilietai parduodami elektroniniu būdu, užtikrinama patekimo kontrolė ir dviejų metrų atstumas tarp žiūrovų.

Anot ministro, kultūriniuose renginiuose, tokiuose kaip spektakliai ar klasikinės muzikos koncertai, žmonės sėdi ramiai ir laikosi nurodyto atstumo, tuo metu, sporto varžybose to sukontroliuoti neįmanoma. 

„Matome, kas vyksta su žmonėmis, kai juos pagauna azartas ir tada turbūt niekas, nei jokia apsauga, niekas, kad ir ką jie šnekėtų, neįmanoma suvaldyti yra tiesiog situacijos“, – teigė jis.

A. Verygos teigimu, naujieji apribojimai reiškia, kad kultūros renginiuose nebeužteks sodinti žmones į kas antrą vietą, užpildyti bus galima tik kas trečią laisvą vietą. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 26 14:30
Spausdinti