Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


MINISTRO SKYRIMAS
Visuomenininkams, smerkiantiems L. Kasčiūną, – prezidento klausimas
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ELTA
Gitanas Nausėda.

Visuomenininkų bandymai užkirsti kelią Laurynui Kasčiūnui tapti krašto apsaugos ministru įspūdžio prezidentui Gitanui Nausėdai, regis, nepadarė. Jis dėl ministro laukia tam tikros informacijos ir turėtų savo sprendimą pranešti arbą penktadienį, arba pirmadienį.

„Mes gyvename demokratinėje visuomenėje ir visuomeninės organizacijos, nevyriausybinės organizacijos visada gali išreikšti savo nuomonę ir netgi skatinčiau tai daryti, – kalbėjo G. Nausėda, ketvirtadienį atvykęs į Europos Vadovų Tarybą Briuselyje. – Tik vis dėlto turėčiau klausimą ir joms, ar jos mano, kad asmens buvimas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku negalėjo pridaryti panašaus pobūdžio bėdų, jeigu išties tie argumentai yra pagrįsti.“

Prezidentas pridūrė, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas – taip pat įtakingas postas, bet tuo metu, kai L. Kasčiūnas buvo skiriamas į jį, „tokių abejonių ar priekaištų negirdėjau“.

„Įvertinsime visus aspektus. Dabar laukiu informacijos, kuri leis man geriau suprasti skyrimo kontekstą, ir tik tada apsispręsiu. Tikiuosi, kad tai padarysiu iki penktadienio vakaro, bet galbūt tai gali nusikelti ir iki pirmadienio“, – pasidalijo planais G. Nausėda.

Žinia, daugiau nei 20 žmogaus teisių srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų ir asociacijų trečiadienį kreipėsi į prezidentą su prašymu neskirti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo L. Kasčiūno krašto apsaugos ministru.

NVO kritikuoja L. Kasčiūną dėl griežtos migracijos politikos, laikysenos su žmogaus teisėmis susijusiais klausimais, primena 2018 m. išsiųstą kvietimą vokiečių kraštutinės dešinės politikams atvykti į Lietuvą. Pasak jų, L. Kasčiūno veikla „normalizuoja ir įgalina radikalias pažiūras visuomenėje“.

„Tai yra tos organizacijos, kurios mane kritikavo, kai mes stabdėm nelegalią migraciją. Tai yra kairiųjų organizacijos, aš nesu kairysis, aš tą tikrai galiu pripažint, bet aš pakartosiu, aš einu ne į žmogaus teisių ministrus, aš einu į gynybos ministrus“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui atsikirto L. Kasčiūnas ir teigė, kad „gins žmones, nepaisant jų pažiūrų, ar jis dešinysis, ar kairysis, ar liberalas, ar konservatorius“.

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį paprašė dabartinio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko trauktis iš pareigų, o antradienį prezidentui pateikė L. Kasčiūno kandidatūrą į krašto apsaugos ministrus. Jis trečiadienį susitiko su prezidentu G. Nausėda.

2024 03 21 14:00
Spausdinti