Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFORMACINĖS TECHNOLOGIJOS
VMI žada paprastesnę deklaravimo tvarką
Marija Lariščeva
Fotobankas

Šių metų pavasarį pilką GPM deklaracijos formą pakeis deklaravimo vedlys – tai žada gerokai supaprastinti procesą.

„Planuojame gyventojams prieigą atverti jau kovo mėnesio pradžioje, kai tik VMI gaus ir perkels visus duomenis iš trečiųjų šalių (darbdavių, bankų, švietimo įstaigų, draudimo bendrovių ir pan.)“, – komentavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Kaip keisis deklaravimas?

Specialistė papasakojo, kad nuo šiol pajamas deklaruoti bus daug patogiau – vietoj formos pildymo, kai pačiam žmogui tekdavo ieškoti, kur ir kokią informaciją reikia įrašyti, dabar reikės paprasčiausiai atsakyti į sistemos pateiktus klausimus.

VMI atstovės žodžiais, institucija kurdama vedlį atsižvelgė į potencialių naudotojų lūkesčius, klientai buvo kviečiami į prototipų testavimus, kurių metu gali išsakė savo siūlymus: „Pajamų deklaravimo vedlio prototipas gyventojų buvo įvertintas pozityviai, kaip didelis žingsnis į priekį, testavimuose dalyvavusiems mokesčių mokėtojams vedlys pasirodė aiškus ir suprantamas“.

Dar viena džiugi žinia – nuo šiol visa informacija bus automatiškai išsaugota, jeigu nuo pildymo teks kuriam laikui atsitraukti – pakartotinai informacijos gyventojui suvesti nebereikės.

VMI preliminarias deklaracijas, kurias tereikia peržiūrėti ir pateikti, kasmet suformuoja apie 70 proc. gyventojų. 

„Šie gyventojai deklaraciją kasmet pateikia, taip pat galės pateikti ir šiemet vos kelių mygtukų paspaudimu“, – džiaugėsi VMI atstovė.

Pernai pajamas deklaravo apie 1,4 mln. gyventojų. 

„Paprastai kalbant, deklaravimas vyks klausimų – atsakymų principu. Atsakius į juos, beliks pateikti deklaraciją ir sumokėti apskaičiuotą gyventojų pajamų mokestį, arba, žinoma, dalį GPM kaip ir kasmet susigrąžinti“, – kalbėjo pašnekovė.

Deklaravimas klausimų – atsakymų forma suteiks daugiau aiškumo: kokias per metus gautas pajamas jie turi deklaruoti, kurioje formos eilutėje jas nurodyti.

2020 02 08 17:40
Spausdinti