Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


GYNYBA
Vokietijos gynybos ministras: ginsime Baltijos šalis „be jokių bet“
ELTA
Scanpix
A. Anušauskas ir B. Pistoriusas.

Vokietija, pasak gynybos ministro Boriso Pistoriuso, pasirengusi „be jokių bet“ ginti NATO partneres Baltijos šalis. Lankydamasis karinėse pratybose Pabradės poligone jis antradienį dėkojo vokiečių kariams už jų tarnybą. Tai esą yra svarbus indėlis į atgrasymą. B. Pistoriusas sakė: „Iki 1990 metų Vokietijos Federacinė Respublika buvo rytinis flangas. Mūsų saugumą garantavo NATO ir jos sąjungininkės. O šiandien rytinis flangas yra Lenkija, Baltijos šalys ir kitos valstybės“.

B. Pistoriusas stebėjo pratybas „Grifono žaibas“. „Nėra abejonių, kad čia turime labai, labai stiprias pajėgas“, – pažymėjo jis.

Ministras skeptiškai kalbėjo apie tai, kad Lietuvai priskirta vokiečių brigada būtų dislokuota šalyje nuolat visa apimtimi, kaip to reikalaujama Lietuvoje. „Idėja yra, kad atskiri daliniai, galbūt ir visa brigada, kartas nuo karto būtų perkeliami Lietuvą pratyboms. Toks yra planas“, – sakė B. Pistoriusas. 41–oji mechanizuota pėstininkų brigada esą įrodė, kad „geba tai, kad tai veikia“.

Anot ministro, brigada „rekordiniu greičiu“ įveikė 1 200 km atstumą iš Vokietijos, iš rikiuotės išėjo tik viena transporto priemonė. „Ir man pasakė, kad ši transporto priemonė buvo senesnė už dalinio vadą. Taip gali nutikti“, – kalbėjo B. Pistoriusas. Tai esą buvo sunkvežimis.

Praėjusią savaitę į Lietuvą sausumos, oro bei jūrų keliais atvyko apie 600 Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados karių. Jie atsigabeno apie 240 karinės technikos vienetų, su kuriais dalyvauja vasario 28 d. prasidėjusiose bendrose pratybose su Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionu „Grifono žaibas“.

Antradienį B. Pistoriusas Vilniuje susitiks su kolega Arvydu Anušausku, taip pat prezidentu Gitanu Nausėda ir ministre pirmininke Ingrida Šimonyte.

2023 03 07 13:28
Spausdinti