Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA
VRM ragina savivaldybes aktyviau žymėti priedangas
BNS
Erikas Ovčarenko/BNS

Vidaus reikalų ministerija (VRM) ragina savivaldybes aktyviau žymėti priedangai oro pavojaus atveju tinkamus statinius: jų Lietuvoje suskaičiuota 1914, tačiau paženklinta – 769.

Kaip ketvirtadienį informavo VRM, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas parengė Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijas, o savivaldybės įvertino, kurie statiniai tam tiktų.

PAGD anksčiau šiais metais inventorizavo ir kolektyvinės apsaugos statinius (KAS), jų šalyje yra 1806. Iš šių statinių 759 gali būti naudojami kaip priedanga. Tokie statiniai žymimi dviem specialiaisiais ženklais – KAS ir priedanga.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, nors tiesioginės grėsmės Lietuvai šiuo metu nėra, civilinės saugos stiprinimas išlieka vienu pagrindinių Vidaus reikalų ministerijos prioritetų.

Ministerija primena, kad savivaldybių kolektyvinei apsaugai numatyti statiniai įprastomis gyvenimo sąlygomis naudojami įvairiems visuomenės poreikiams, o ekstremaliųjų situacijų metu juos galima pritaikyti dideliam skaičiui gyventojų apsaugoti nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių.

Dažniausiai tokie statiniai yra mokyklos, gimnazijos, kultūros, sporto centrai. Ekstremaliųjų situacijų metu čia apgyvendintiems gyventojams būtų teikiamos būtiniausios paslaugos ir reikmenys: maistas, vanduo, drabužiai, psichologinė, medicininė ir kita humanitarinė pagalba.

Priedanga yra skirta trumpalaikei, iki kelių valandų trukmės, apsaugai, joje būtų galima pasislėpti nuo netiesioginio oro atakų pavojaus ar apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu. Specialiu ženklu pažymėtą artimiausią priedangą rekomenduojama susirasti išgirdus civilinės saugos signalą „Oro pavojus“.

Priedangai gali būti naudojami gyvenamųjų daugiabučių, visuomeninės, laisvalaikio, pramogų ir kitos paskirties statiniai ar atskirai įrengtos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, garažai, rūsiai, technologiniai, transporto ir pėsčiųjų tuneliai, įmonių, sporto įstaigų sanitarinės buitinės patalpos, nedegių medžiagų sandėliai ir kita.

Vidaus reikalų ministerija yra parengusi Civilinės saugos stiprinimo koncepciją, kuria siekiama geresnės civilinės saugos institucijų ir tarnybų sąveikos. Taip pat – stipresnių gebėjimų veikti krizių, ekstremaliųjų situacijų bei karo sąlygomis, tinkamo pasirengimo gyventojų perspėjimui ir jų evakuacijai, koncepcija siekiama ir visuomenės švietimo civilinės saugos klausimais.

2022 11 03 12:34
Spausdinti