Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


VSD PRANEŠĖJAS
VSD pranešėjas T. Gailius nusprendė nebeslėpti tapatybės
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
T. Gailius.

Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjas Tomas Gailius nusprendė nebeslėpti tapatybės – trečiadienį atvyko viešai liudyti dėl savo pateiktos informacijos apie departamento vadovų veiksmus tikrinant prezidento rinkimuose kandidatavusio Gitano Nausėdos aplinką tiriančiai Seimo komisijai.

Seimo komisijai pirmininkaujantis Vytautas Bakas paklausė pranešėjo, ar jis sutinka, kad būtų įvardinta jo pavardė, ir T. Gailius atsakė teigiamai.

„Jūsų sutikimas reiškia, kad jūs atsisakote konfidencialumo, bet neprarandate pranešėjo apsaugos statuso“, – reziumavo V. Bakas.

Seimo komisija aiškinasi, ar institucijos tinkamai reagavo į VSD pranešėjo informaciją, ar pranešėjui buvo užtikrinta reikiama apsauga.

VSD pranešėjo T. Gailiaus tapatybė, jam turint apsaugą suteikiantį statusą, nebuvo skelbiama, tačiau pavasarį ją paviešino apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

T. Gailius tuo metu BNS nei paneigė, nei patvirtino šios informacijos, dėl pranešėjo apsaugos to oficialiai nėra įvardijusios ir institucijos.

Pareigūnas išėjo iš darbo departamente jame pradėjus struktūrinę reformą ir šiuo metu yra sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas. T. Gailius antradienį pasitraukė iš šių pareigų. „Patarėjas ministrui kaip vieną pagrindinių pasitraukimo motyvų nurodė norą savo laiką skirti savo teisinei gynybai ir pasiruošimams liudyti Seimo komisijai“, – komentare BNS nurodė ministro atstovas spaudai Tomas Bagdonas.

Komisija jau išklausė dabartinius bei buvusius Generalinės prokuratūros vadovus, planuojama Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovų apklausa. Išvadas komisija turi pateikti iki kovo 10 dienos.

Iniciatyva kurti komisiją kilo po to, kai šių metų pavasarį prokuratūra konstatavo, jog prieš ketverius metus pateiktas žvalgybos pareigūno pranešimas tuomečiam Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui apie VSD vadovybės veiksmus išnagrinėtas netinkamai.

Pranešėjo perduota medžiaga Seime buvo pradėta nagrinėti dar praėjusią kadenciją. 2019 metais VSD pareigūnas kreipėsi į tuometinį Seimo NSGK pirmininką V. Baką, apskųsdamas savo vadovus dėl galimai neteisėtos veiklos.

Ši istorija aprašyta tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.

Buvęs pareigūnas žurnalistams tvirtino, kad 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis lapus su daug pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“. Jame, kaip paaiškėjo, buvo nurodyti tuomet dar kandidato į prezidentus G. Nausėdos rėmėjai ir bendražygiai.

Situaciją tada nagrinėjęs Seimo NSGK konstatavo, jog VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau paragino tokiose situacijose atsisakyti žodinių pavedimų.

VSD atstovai tvirtino tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas tikino, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kas sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

Pranešėjas sako įtaręs, kad vadovai galėjo padaryti pažeidimą ar net nusikaltimą

T. Gailius trečiadienį Seimo komisijai tvirtino į politikus prieš ketverius metus kreipęsis kilus įtarimui, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą.

Jis liudydamas komisijai teigė, kad pristatydamas VSD vadovui D. Jauniškiui jo skyriaus surinktą medžiagą apie tuomet į prezidentus kandidatavusio G. Nausėdos aplinką suprato, jog slapta informacija gali būti atskleista neturinčiam leidimo su ja susipažinti asmeniui, buvo rinkta jo užsakymu.

„Direktorius klausydamas manęs ištarė frazę: „Kaip man čia dabar daryt, kaip aš jam dabar pasakysiu, nes jis neturi leidimo dirbti su paslaptimi“. Supratau, kad tai vyriškos lyties žmogus, kuriam jis tą informaciją referuos, ir neturintis leidimo dirbti su slapta informacija. Tada aš supratau, kad tą tikrinimą mes gavome kažkieno užsakymu ir ta informacija kažkuria apimtimi buvo su kažkuo pasidalinama“, – pasakojo T. Gailius.

Pasak pranešėjo, būtent šio pokalbio metu jam kilo įtarimas, kad VSD vadovai galėjo padaryti drausminį nusižengimą ar net nusikaltimą, nes minima informacija buvo su grifu „slaptai“, tad galėjo būti atskleista valstybės paslaptis.

T. Gailius patvirtino, kad VSD apie prezidento komandą surinkta informacija buvo ne iš viešų šaltinių, „atrinkta patikima reikšminga informacija, su grifu „slaptai“.

Jis taip pat patvirtino, jog VSD buvo renkama medžiaga tik apie G. Nausėdos rinkimų štabą, o VSD paaiškinimai, kad buvo tikrinami visi kandidatai, yra melagingi.

2023 12 06 18:14
Spausdinti