Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


GRASINIMAI UGDYMO ĮSTAIGOMS
VSD: pranešimai apie užminuotas mokyklas – tikslinga ir koordinuota ataka
BNS
Alfa.lt
Valstybės saugumo departamentas.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) teigia, kad Lietuvoje platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Penktadienį policija sulaukė 633 pranešimų apie užminuotas mokyklas ir darželius visoje Lietuvoje, ketvirtadienį panašiai pranešta dėl įstaigų Klaipėdoje.

Įstaigos pačios kreipėsi į policiją, nes pranešimus rusų kalba apie užminavimą gaudavo į elektroninius paštus.

Panašūs incidentai šią savaitę vyko Latvijoje ir Estijoje.

„Valstybės saugumo departamento vertinimu, Lietuvoje, taip pat Latvijoje ir Estijoje, platinami grasinantys pranešimai ugdymo įstaigoms, tikėtina, yra tikslinga ir koordinuota ataka, vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva“, – BNS sakė VSD atstovė spaudai Aurelija Vernickaitė.

„Melagingais pranešimais ir panašaus pobūdžio veiksmais siekiama kelti įtampą ir paniką visuomenėje, trikdyti ir destabilizuoti institucijų darbą, didinti nepasitikėjimą. Išaugus geopolitinei įtampai, Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra nuolatiniai priešiškų valstybių informacinių-kibernetinių atakų taikiniai“, – teigė ji.

Pasak A. Vernickaitės, Lietuvoje terorizmo grėsmės lygis išlieka žemas.

VSD ragina piliečius išlikti ramiais ir nepasiduoti provokacijoms ir pabrėžia, jog bendradarbiauja su institucijomis tiriant ataką.

Nacionalinis krizių valdymo centras pranešė atidžiai stebintis situaciją, o ugdymo įstaigų darbuotojams rekomenduojantis esant galimybei apžiūrėti patalpas ir, neradus įtartinų objektų, tęsti ugdymo procesą bei laukti atvykstančių pareigūnų.

2023 10 13 11:24
Spausdinti