Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Vyriausybė narstys mokesčių lengvatas
BNS

Ministrų kabineto siūlymai dėl dviejų dešimčių lengvatų ūkininkams likimo paaiškės iki vasaros, o rudenį jie bus teikiami Seimui, žada finansų ministras.

„Visos lengvatos, įskaitant ir taikomas ūkininkams, bus peržiūrėtos. Per pavasarį bus įvertinta visų lengvatų kaina visuomenei, ar buvo pasiekti tikslai, kokie buvo iškelti (įvedant lengvatas – BNS), ar ne, kurios iš lengvatų yra socialiai teisingos, kurios turi teigiamą poveikį produktyvumo augimui. Atsakymą dėl jų pateiksime vienu metu“, – antradienį Seimo konservatorių frakcijoje sakė Vilius Šapoka. „Lengvatų ūkininkams, kurių iš viso yra apie 20, kaina yra reikšminga“, – aiškino ministras. Vėliau žurnalistams V. Šapoka nenorėjo atskleisti, kurios ūkininkams taikomos lengvatos kelia daugiausia abejonių. „Iš nuojautos šitų dalykų nereikėtų spręsti. Iš tos nuojautos, kai politikai nori padaryti kažką gera, tų nepagrįstų lengvatų aibė ir prikuriama. Dėl to apsiribokime objektyviu protu, o ne nuojautomis“, – teigė V. Šapoka. Jis tikino, kad Vyriausybei užteks valios siūlyti naikinti lengvatas, nors Seime daugumą turintys „valstiečiai“ tai gali vertinti skeptiškai: „Tos valios tikrai užteks (...) Pateikus pagrįstus argumentus, tas palaikymas turi būti“. BNS paklaustas, ar su „valstiečių“ vadovybe jau yra aptaręs, kokias lengvatas būtų galima naikinti, ministras sakė, kad tokio pokalbio nebuvę.
Nuo įvairių lengvatų panaikinimo priklausys, kiek ateityje didės neapmokestinamųjų pajamų dydis.
„Šito klausimo nesame svarstę. Manau, kad lengvatų ir įvairių lengvatinių režimų klausimą reikia svarstyti kompleksiškai – matant pilną vaizdą apie visas lengvatas, kokios jos yra, matant visas landas, kuriomis yra naudojamasi. Nereikėtų iš viso to komplekso ištraukinėti po vieną gabaliuką“, – aiškino V. Šapoka. Tačiau jis sutiko, kad nuo įvairių lengvatų panaikinimo priklausys, kiek ateityje didės neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD). „NPD turi būti didinamas nuosekliai, tik tada galėsime sumažinti pajamų netolygumus, nes dabartinė sistema yra prisisotinusi. Jei šeima uždirba nedaug ir turi vaikų, tai NPD didinimas nebeduoda jokio efekto, dėl to ta transformacija reikalinga“, – žurnalistams sakė V. Šapoka. Kalbėdamas apie galimą automobilių mokestį, kuris padėtų mažinti aplinkos taršą, ir cukraus mokestį, kuris skatintų vartoti mažiau cukraus, V. Šapoka konservatoriams teigė, kad sprendimai bus priimami tik išnaudojus kitas galimybes. „Kalbėti apie naujų mokesčių įvedimą nauja Vyriausybė nėra linkusi“, – pridūrė jis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 07 17:10
Spausdinti