Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARANTINAS
Vyriausybė nusprendė: nuo rugsėjo 13 d. nepasiskiepiję galės lankytis tik nedidelėse parduotuvėse
BNS
BNS

Vyriausybė nuo rugsėjo 13-osios įveda naujų ribojimų nuo koronaviruso (COVID-19) nepasiskiepijusiems žmonėms: jie galės apsipirkti tik nedidelės parduotuvėse ir vaistinėse, trumpėja jiems leidžiamų paslaugų sąrašas.

Ribojimai nebus taikomi žmonėms, kurie yra pasiskiepiję pilna skiepijimo schema ir įgiję imunitetą, persirgusiems koronavirusu, kai tai patvirtinta PGR, antigeno testais arba serologiniu antikūnų tyrimu, turintiems neigiamą PGR testą, atliktą per pastarąsias 48 valandas, ir vaikams iki 16 metų.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Vyriausybės posėdyje trečiadienį teigė, kad ribojimai nustatomi siekiant, jog augantis sergamumas COVID-19 netrukdytų teikti kitas sveikatos paslaugas, taip pat apsaugoti skiepytis negalinčius gyventojus.

„Sergamumas auga, lovos pildosi. (...) Šiandien rytą mes jau pasitinkame su 334 kovido lovomis“, – sakė ministras.

Premjerė Ingrida Šimonytė pažymėjo, kad „šitoje bangoje mums mažiau rūpi skaičiuoti atvejų skaičių, o labiau rūpi skaičiuoti, kokios pasekmės bus sveikatos sistemai“.

Vyriausybės trečiadienį priimtu nutarimu nuo rugsėjo 13 dienos neturint galimybių paso ar neigiamo PGR testo bus apribota dauguma kontaktinių paslaugų.

Taip pat nustatyta, kad verslas galimybių pasą galės taikyti ir prieš įsigaliojant naujiems ribojimams –  nuo pirmadienio. 

Nuo rugsėjo 13-osios galimybių pasui reikalingų kriterijų neatitinkantys žmonės galės apsipirkti tik parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, ir jų prekybos plotas turės būti mažesnis nei 1500 kv. metrų.

Imuniteto neturintys žmonės taip pat negalės lankytis grožio salonuose, viešojo maitinimo įstaigose, pramogų vietose, renginiuose, išskyrus atvirose erdvėse vykstančius renginius, kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 500 žmonių.

Be galimybių paso trumpėja leidžiamų veiklų sąrašas: lieka tik smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas trunka ne ilgiau nei 15 minučių, veterinarijos paslaugos, muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas, bibliotekose būtų galima lankytis tik knygų atsiėmimo-grąžinimo tikslais.

Vyriausybė tuo pačiu atsitraukė nuo ankstesnių planų neturintiems imuniteto arba neigiamo COVID-19 testo žmonėms uždrausti naudotis viešuoju transportu ir teikti tik būtinąsias sveikatos priežiūros paslaugas.

Pagal nutarimą, asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir imuniteto neturintiems asmenims bus teikiamos pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus, įskaitant testavimą.

Taip pat imunitetą turintiems asmenims kaukės liktų rekomendacija, o teikiant paslaugas nepasiskiepijusiems jos ir toliau liktų privalomos.

Ministrų kabinetas anksčiau yra pritaręs, jog augant užimtų COVID-19 lovų ligoninėse skaičiui būtų įvedami kontaktinės veiklos ribojimai neturintiems galimybių paso, išskyrus kai kurias išimtis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 11 14:32
Spausdinti