Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Vyriausybė palaimino urėdijų reformą
BNS
(BNS nuotr.).

Vyriausybė pritarė miškų urėdijų pertvarkai, vietoje 42 urėdijų įsteigiant vieną valstybės įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai“. Galutinį sprendimą priims Seimas.

Premjeras Saulius Skvernelis Vyriausybės posėdyje teigė, kad siūloma miškų reforma užtikrins efektyvesnę urėdijų veiklą, skaidresnius viešuosius pirkimus, sutaupys biudžeto lėšų. „Procesai, kurie susiję su medienos pardavimais, privalo būti skaidrūs ir lemti pardavimą aukščiausia kaina, ne protinga, kažkam priimtina, o aukščiausia. Ekonominiai rodikliai, susiję su įmonių pelningumo, nuosavo kapitalo grąža, negali būti tokie, kokie šiuo metu yra. Įmonės yra depolitizuojamos, padaromos skaidriomis, nešančiomis ekonominę naudą valstybei ir užtikrinančios efektyvų miškų išteklių valdymą, jų išlaikymą ir atkūrimą ateičiai“, - Vyriausybės posėdyje kalbėjo premjeras. „Šitas žingsnis yra susijęs su galimybe pradėti realią pertvarką, nes tokio precedento, kurį mes turime, kad įstatyme būtų įvardintas tikslus valstybės įmonių skaičius, kurios veiktų viename ar kitame sektoriuje, niekur nėra“, — pridūrė ministras pirmininkas. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sakė, jog įstatymo projekte nėra jokių prielaidų valstybinių miškų privatizavimui ar kitų išlygų dideliems medienos prekybininkams. „Lieka ta pati aukciono principu paremta prekybos mediena sistema, kai nugalėtoją lemia kainos dydis. Dar svarbu pabrėžti, kad siūloma reforma yra socialiai orientuota, nes siekiama išsaugoti darbo vietas, optimizuojant įdarbinti žmones prie kitų aplinkosauginių veiklų“, — trečiadienį Vyriausybės posėdyje sakė K.Navickas. Jo teigimu, reformos metu sutaupytos lėšos bus skirtos valstybinių miškų ir aplinkosaugos vertės didinimui. Apie planus į vieną įmonę sujungti 42 urėdijas aplinkos ministras K.Navickas pranešė sausį. Pagal įstatymo projektą, ketinama steigti 25 naujos valstybės įmonės „Lietuvos valstybiniai miškai“ teritorinius padalinius. Ministerija teigia, kad urėdijų sujungimas į vieną įmonę leis efektyviau naudoti valstybinių miškų turtą. Anot Vyriausybės atstovų, vienoje įmonėje centralizuojant bendrąsias administracines funkcijas ir sumažinus teritorinių padalinių skaičių, kasmet būtų sutaupyta po 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų iš valstybės biudžeto.
Ministerija teigia, kad urėdijų sujungimas į vieną įmonę leis efektyviau naudoti valstybinių miškų turtą.
Kritikai reformą vadina skubota. „Valstiečių“ atstovė, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė prieš kelias dienas pareiškė, kad ji neatneš skaidrumo, o gali tik paskatinti valstybinių miškų privatizavimą. Be to, jos teigimu, stambios medienos perdirbimo įmonės po pertvarkos miškų galės įsigyti gerokai pigiau, o smulkios įmonės gali būti sužlugdytos. Urėdijų reformą taip pat kritikuoja kai kurie socialdemokratai, tuo tarpu opoziciniai konservatoriai žada paremti Vyriausybę. Dabar visus valstybinius miškus valdo Generalinė miškų urėdija ir 42 miškų urėdijos. 2018 metais Lietuva siekia prisijungti prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO), tam, pasak Vyriausybės, būtina pertvarkyti urėdijas. Praėjusi Vyriausybė planavo sustambinti urėdijas, tačiau tam pasipriešino Seimas ir įstatymu įtvirtino, kad šalyje privalo būti 42 urėdijos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 08 16:45
Spausdinti