Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ES TARYBA
Vyriausybė patvirtino pasirengimo pirmininkauti ES planą: atsieis apie 100 mln. eurų
BNS
Unsplash
Europos Sąjungos Taryba.

Vyriausybė patvirtino planą, pagal kurį bus ruošiamasi 2027 metų pirmininkavimui Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Lietuva pirmininkaus nuo sausio 1 iki birželio 30 dienos, o bendrą pirmininkavimo programą ruoš su Airija ir Graikija. Pirmoji šias pareigas eis prieš Lietuvą, antroji – po.

Kaip numato Vyriausybės nutarimu patvirtintas planas, rengiantis pirmininkavimui bus organizuojami mokymai darbuotojams, sudaromas pirmininkavimo renginių kalendorius, taip pat numatoma nuo 2027 metų sausio užtikrinti tiesioginį kasdieninį oro susisiekimą su Briuseliu.

Norima, kad į Briuselį vyktų ne mažiau kaip du tiesioginiai skrydžiai per dieną, o, prireikus, būtų užtikrintas tiesioginis susisiekimas ir su kitais Lietuvos pirmininkavimui ES svarbiais miestais.

Buvusi užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė, dabar ES ambasadorė JAV, yra sakiusi, kad Lietuvos pirmininkavimo komandą sudarys apie 1,5 tūkst. valstybės tarnautojų, šalyje vyks apie 300 renginių, iš kurių 20 bus aukšto lygio susitikimų.

Taip pat per ateinančius metus planuojama laikinai padidinti nuolatinėje Lietuvos atstovybėje ES esančių darbuotojų skaičių nuo dabartinių beveik 100 iki 200.

Tai bus antras kartas, kai Lietuva pirmininkauja Bendrijai. Pirmą kartą Lietuva prie ES vairo stojo 2013 metais. Šiuo metu Bendrijai pirmininkauja Belgija, o nuo liepos pirmininkavimą perims Vengrija.

2024 01 10 13:49
Spausdinti