Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
Vyriausybės kanclerė: „Facebook“ cenzūros klausimą ketinama kelti ES lygiu
BNS
Freepik

Klausimus dėl „Facebook“ taikomų turinio moderavimo priemonių ketinama kelti Europos Sąjungos lygiu, po pirmadienio susitikimo Vilniuje su socialinį tinklą valdančios kompanijos „Meta“ atstovais sakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Ji pažymėjo ,kad apie tai planuojama kalbėti Europos Komisijos atstovais, eurokomisarais.

„Klausimus dėl turinio moderavimo norime kelti Europiniu lygiu“, – žurnalistams sakė G. Balčytytė.

Anot jos, susitikime „Facebook“ atstovai pažymėjo, kad moderuojant turinį socialinis tinklas taiko vienodas taisykles neatsižvelgdamas į geopolitinius kontekstus, t.y. ar tam tikra įžeidžianti informacija nukreipta prieš Kremlių, ar prieš Kyjivą, ar kitas valstybes.

„Faebook“ nediferencijuoja karo nuo taikos ir taiko lygiai tas pačias turinio moderavimo praktikas, neatsižvelgiant į tai, kad vyksta karas, kad yra šalis agresorė, kad yra šalis, kuri ginasi“, – pirmadienį žurnalistams sakė ji.

„Ir iš esmės ar tai būtų kažkokio veiksmo skatinimas prieš Kremlių ar prieš Baltuosius Rūmus, jis būtų traktuojamas lygiai taip pat (...). Karo kontekstas visiškai nekeičia aplinkybių“, – kalbėjo G. Balčytytė.

Susirinkimas surengtas Lietuvai reiškiant susirūpinimą, kad Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje „Facebook“ blokuoja kai kuriuos Ukrainą palaikančiųjų komentarus.

Pati kanclerė teigė susitikimo metu pažymėjusi, jog negalima traktuoti Rusijos pozicijos taip pat kaip taikos metu.

Anot jos, pagrindinis „Meta“ atstovų išsakytas teiginys yra tai, kad kompanija „gina tam tikras visuomenės grupes nuo įžeidimų“.

Blokavimas – už „pravardžiavimus“

Praėjusių metų pabaigoje dezinformacijos analizės centras debunk.org skelbė, kad Ukrainą palaikančios paskyros dažniausiai blokuojamos už terminus „maskoliai“, „kacapai“ ir „orkai“, taip pat blokuojama už pavartotas frazes „ruskiai“, „Putino zombiai“, „vata“, „vatnikas“, „rusų naciai“.

Debunk.org taip pat yra pastebėję, kad blokuojamos tik Ukrainą palaikančios paskyros, kai kitai pusei už analogiškų terminų vartojimą ir pasisakymus apribojimai netaikomi.

Centro pirmadienį išplatintame pranešime pastebima, jog nuo pat karo pradžios pastebima daug Lietuvos vartotojų nusiskundimų, jog jų įrašai, kuriais yra renkama arba išreiškiama parama Ukrainai, arba išsakoma nuoskauda dėl šalies agresorės veiksmų, yra nepagrįstai pašalinami, o autorių paskyros – apribojamos.

„Meta“ teigimu, įmonei priklausančiose platformose taikomos turinio moderavimo taisyklės užtikrina, kad įrašų vertinimo procesas nebūtų šališkas. Peržvelgus vartotojų atsiųstus paskyrų ribojimo ar blokavimo pavyzdžius galima teigti, kad „Facebook“ šiems Ukrainą palaikiusiems puslapiams ar paskyroms skyrė nuobaudas už tam tikrų raktažodžių vartojimą“, – nurodoma debunk.org pranešime.

Pastebi taisyklių taikymo netolygumą

„Galima pastebėti, tuos pačius žodžius naudojančios pro-rusiškas žinutės ir dezinformaciją skleidžiančios paskyros, grupės, ar puslapiai, ne visada yra pastebimi ir nubaudžiami“, – pranešime cituojamas analizės centro vadovas Viktoras Daukšas.

Centro teigimu, pirmojoje raktažodžių sąrašo vietoje, už kuriuos feisbukas skiria apribojimus – žodžio „kacapas“ formos, antrasis žodis sąraše, „maskolis“, taip pat užtraukia nuobaudas.

„Neapykantą kurstanti kalba” buvo nurodoma kaip priežastis, dėl kurios įvedami apribojimai atlikti veiksmus „Facebook“ paskyroje 76 atvejais iš 131 išnagrinėtų. Antra labiausiai paplitusi apribojimų įvedimo priežastis – „Neatitiko bendruomenės standartų” (31 atvejis)“, – pastebi debunk.org.

Analizės centras nurodo, jog iš vartotojų suteiktų duomenų matyti, kad dažniausiai taikyti 30 dienų trukmės apribojimai (57 atvejai iš 131).

„Verta paminėti ir atvejus, kai viena paskyra ir vienas puslapis buvo visiškai uždaryti, o iš dar dviejų puslapių atimta teisė pirkti reklamą „Meta“ platformose. Viena iš visam laikui uždarytų paskyrų turėjo 200 tūkst. sekėjų ir aktyviai rinko paramą Ukrainai“, – teigia V. Daukšas.

Siekia riboti „trolių fermas“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas praėjusią savaitę teigė, kad kovojant su dezinformacija, kurią platina vadinamosios trolių ar botų fermos, tūrėtų būti pradėta taikyti baudžiamoji atsakomybė.

Seimo narys per penktadienį vykusi komiteto posėdį pranešė, kad yra parengtos atitinkamos Visuomenės informavimo įstatymo ir Baudžiamojo kodekso pataisos. Siūloma už dezinformacijos sklaidos didinimą manipuliuojant interneto platforma bausti bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

2023 02 13 12:39
Spausdinti