Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ATSAKAS MASKVOS AGRESIJAI
Ypač skaudus smūgis Rusijos diplomatams: ir per kišenę, ir pažemino
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Unsplash

Viena iš diplomatų didžiųjų privilegijų – galimybė apsipirkti specialiose parduotuvėse, kuriose prekėms, tarp kurių alkoholis ir tabakas, netaikomi akcizai ir kiti mokesčiai. Prasidėjus Maskvos agresijai prieš Ukrainą, ne be kolegų iš Lietuvos pagalbos Rusijos diplomatai tokios privilegijos neteko.

Pastarosiomis dienomis nuolat pranešama, kaip iš Rusijos traukiasi įvairios kompanijos ar pasauliniai tinklai atsisako prekiauti rusiška produkcija. Ši mada neaplenkė ir Europos sostine vadinamo Briuselio, kuriame dirba tūkstančiai diplomatinį statusą turinčių asmenų, specialiųjų diplomatinių parduotuvių. Jei iki karo ten buvo galima įsigyti litrą elitine vadintos degtinės „Beluga“ už 22 eurus (parduotuvėje kainavo apie 44 eurus) ar „Ruskij standart“ už 10 eurų (parduotuvėje – apie 20 eurų), tai nuo šiol jokios rusiškos produkcijos dvi Briuselyje veikiančios parduotuvės diplomatams nesiūlo.

„Per beveik 25 gyvavimo metus „The Diplomatic House“ visada atsižvelgė į visų skirtumus ir laikėsi diplomatinių būdų sprendžiant įtampas. Visada didžiavomės, kad esame neutrali vieta kiekvienam (visiems diplomatams). Šiandien susiduriame su precedento neturinčia agresija, kuri negali palikti abejingų. Rusijos invazija į suverenią Ukrainos valstybę niekada negali būti pateisinta. Dėl šios priežasties „The Diplomatic House“ nusprendė išbraukti visus rusiškus gaminius iš savo produktų asortimento“, – sakoma neseniai vienos iš minimų parduotuvių „The Diplomatic House“ išplatintame pareiškime.

Kitame specializuotame tinkle „International Diplomatic Supplies“, kuris turi savo taškus 50 valstybių, taip pat nebeliko rusų pasididžiavimo – rusiškos degtinės.

IQ žiniomis, čia ne paskutinį vaidmenį suvaidino ir Lietuvos diplomatai, kurie, Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainą, kreipėsi į minimas kompanijas su reikalavimu atsisakyti prekiauti prekėmis, iš kurių finansuojamas karas. Teigiama, kad diskusijos vyko net su ypač aukšto rango šių prekybos tinklų vadovais.

Dar blogesnė naujiena Rusijos diplomatams ta, kad dabar jie negalės įsigyti ne tik savo „analogų pasaulyje“ neturinčios degtinės, bet ir jokios kitos, net ir ukrainietiškos. Tarkime, „Nemiroff“ litras diplomatams kainuoja tik apie 5 eurus, o rusų diplomatai dabar tradicinėje Belgijos parduotuvėje turės mokėti tris kartus brangiau. Kaip teigia „The Diplomatic House“, Rusijos diplomatai daugiau nėra aptarnaujami visoje Europoje.

„Mes prašome Rusijos žmones įtikinti savo vadovus nutraukti karo veiksmus. Nėra nieko gero kare. Išskyrus jo pabaigą! Mūsų mintys su visais tais, kurie priešinasi karui, ypač su Ukrainos žmonėmis“, – sakoma įmonės pranešime.

2022 03 10 11:59
Spausdinti