Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


UŽSIENIO REIKALŲ KOMITETAS
Ž. Pavilionis prisipažįsta nebuvęs pakankamai atsargus kalbėdamas su provokatoriais iš Rusijos
BNS
Fotobankas
Ž. Pavilionis.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) vadovas konservatorius Žygimantas Pavilionis pripažįsta nebuvęs „pakankamai atsargus“ kalbėdamas su provokatoriais iš Rusijos, tačiau sako tapęs Kremliaus taikiniu dėl aktyvios veiklos prieš režimus Rytuose.

„Pripažįstu, kad nebuvau pakankamai atsargus, ir tai man gera, nors ir skaudi pamoka. Tačiau turėjau drąsos kartu su savo kolegomis Baltijos šalių Užsienio reikalų komitetų pirmininkais apie tai paskelbti, apsaugoti nuo tolesnių panašių atakų tiek save, tiek sąjungininkus“, – antradienį per Seimo posėdį sakė Ž. Pavilionis.

„Žinojau, kad manęs Kremlius už tai nepaglostys. Žinojau, kad sulauksiu daug kritikos. Klysti žmogiška, tačiau tai mano asmeninė klaida – iš karto neatpažinti giliai suklastotos, pirmą kartą Lietuvos istorijoje vykdomos „deep fake“ atakos“, – kalbėjo konservatorius.

Opozicija siekia Ž. Pavilionį atstatydinti dėl jo pasisakymų pokalbyje su provokatoriais iš Rusijos, taip pat kaltina pagilinus politinį susipriešinimą Sakartvele, kai vizito metu stojo opozicijos pusėn, pasinaudojus tarnybine padėtimi dėl komandiruotės metu Berlyne registruotos santuokos.

Rusijos pokštininkai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus“, su Ž. Pavilioniu susisiekė šių metų pavasarį, jis manė kalbantis su Rusijos opozicionieriumi Leonidu Volkovu. Tačiau įrašas paskelbtas birželį.

Vaizdo įraše Ž. Pavilionis dėsto savo ir valdančiųjų požiūrį įvairiais užsienio politikos klausimais, o pokalbio pabaigoje paragina pašnekovą nekreipti dėmesio į prezidento Gitano Nausėdos požiūrį ir pavadino prezidentą „simboliniu“.

Seiko URK vadovo vertinimu, provokatorių taikiniu jis tapo dėl aštrios pozicijos Rusijos atžvilgiu, Baltarusijos režimo kritikos, siekio režimų atstovams pritaikyti sankcijas.

„Be abejonės, visa tai erzina Kremlių ir kitus panašius režimus, kadangi vos po kelių mėnesių aktyvios veiklos tampame laisvės ir demokratijos farvateriu – ne tik reaguojame, bet ir aktyviai plečiame ir tvirtiname mūsų vertybes atitinkančią erdvę regione bei pasaulyje“, – kalbėjo Ž. Pavilionis.

Seimo opozicijos kritikos ir reikalavimo jį atleisti iš pareigų Ž. Pavilionis sulaukė ir dėl komandiruotės Sakartvele, kai jis viešai išreiškė paramą šios šalies didžiausiai opozicinei partijai ir tuomet suimtam jos lyderiui.

„Nors ir esu nepagrįstai kaltinamas dėl veiksmų Sakartvele, tačiau būtent Lietuvos dėka Vakarai aktyviai aukščiausiu lygiu įsijungė ir suvaldė politinę krizę Tbilisyje, todėl manau, kad tai yra mūsų visų pasiekimas“, – į tokius kaltinimus atsako Ž. Pavilionis.

Į kaltinimus asmeniniams interesams pasinaudojus komandiruote Berlyne, kai registravo santuoką Lietuvos ambasadoje, Ž. Pavilionis pažymi apmokėjęs sutuoktinės kelionės išlaidas, santuoką registravęs po darbo laiko.

„Santuoka yra įregistruota pagal galiojančius įstatymus, po darbo laiko tarp oficialių susitikimų, visa procedūra truko kelias dešimtis minučių. Seimo narys turi teisę į asmeninį laiką po darbo, komandiruotės atveju – po oficialios programos laiko, ką ir padarėme Berlyne“, – sakė politikas.

Pagal Seimo statutą, pasiūlymas atleisti Seimo pareigūną turi būti svarstomas, kai tai motyvuotu raštu pateikia Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 29 parlamentarai.

Tam, kad Seimo pareigūnas būtų atleistas, slaptame balsavime turi balsuoti mažiausiai 71 parlamentaras.

Autorė Milena Andrukaitytė

redakcija@bns.lt, +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 29 12:56
Spausdinti