Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ATSITRAUKIMAS
Ž. Pavilionis traukiasi iš Seimo URK pirmininko pareigų
BNS
BNS foto
Ž. Pavilionis.

Valdančiajai Seimo konservatorių frakcijai pareikalavus Žygimantas Pavilionis pranešė, kad atsistatydins iš parlamento Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų.

„Po metų darbo palieku Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą. Atsistatydinu savo partijos reikalavimu“,– pirmadienį naujienų portalui „Delfi“ sakė politikas.

„Postą palieku, nes politika yra komandinis darbas ir kartais tenka atsitraukti dėl bendro tikslo. Esu šios politinės bendruomenės iškeltas, remtas kaip politikas ir paskirtas į šias pareigas. Būtų negarbinga nepaklusti jos sprendimui. Sieksiu, kad Lietuvos užsienio politika būtų solidi, vieninga, institucinių ar partinių nesutarimų neblaškoma“, – tvirtino jis.

Frakcija gruodžio 21 dieną nurodė Ž. Pavilioniui pasitraukti iš šio posto iki sausio 3-iosios.

Tai padaryta po Ž. Pavilionio kritikos Vyriausybei dėl nesugebėto sustabdyti „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą, nepaisant įsigaliojusių JAV sankcijų šiai Baltarusijos įmonei.

Savo „Facebook“ paskyroje Ž. Pavilionis pirmadienį rašė, kad tikisi, jog „Belaruskalij“ trąšų klausimas, sukėlęs šią krizę, artimiausiu metu bus išspręstas“.

„Per šiuos metus buvome nuolat puolami iš Rytų, tačiau dėl to puolimo ir sustiprėjome. Seniai mūsų balsas nebuvo taip gerai girdimas ne tik regione, bet ir palaikomas Vašingtone, Briuselyje, Paryžiuje, Londone, Berlyne, kitose laisvojo pasaulio sostinėse, su kuriomis ir kitais metais turėsime stiprinti politinius ryšius. Tačiau dabar svarbiausia užsitikrinti vieningą paramą Lietuvos užsienio politikai mūsų šalyje, kad niekam ateityje nekiltų abejonių, jog užsienio politikoje gindami laisvę, mes giname kiekvieno Lietuvos piliečio interesus ir visi kartu kuriame saugesnę ir stabilesnę ateitį mūsų valstybei“, – teigė politikas.

Ž. Pavilionis anksčiau trauktis iš pareigų atsisakė, nors pripažino klydęs, jog dalyvavo „partinėse ir institucinėse“ kovose.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau sakė, kad Ž. Pavilioniui nepalikus posto, politiko elgesį svarstys TS-LKD Priežiūros komitetas, o frakcija rinks naują delegatą į Užsienio reikalų komiteto pirmininkus.

Gruodžio 8 dieną įsigaliojus JAV sankcijoms „Belaruskalij“, jos trąšų tranzitas per tranzitas per Lietuvą nesustojo, nes įmonė atliko avansinių mokėjimų „Lietuvos geležinkeliams“.

Naujas URK pirmininkas bus renkamas iš dabartinių komiteto narių

Naujas kandidatas į URK pirmininkus turėtų būti renkamas iš dabartinių komiteto narių, sako valdančiosios konservatorių frakcijos seniūnė.

„Manau, kad turbūt išmintingiausia būtų kalbėti apie komiteto narius, kurie jau turi ir šitoje kadencijoje įdirbį. Noriu pabrėžti, kad tas žmonių ratas yra platus, kurie domisi ir yra stiprūs užsienio reikalų klausimuose“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Anot jos, dėl kandidato į komiteto vadovus frakcija apsispręs dar sausį, susirinkusi į pirmą „gyvą“ frakcijos posėdį prieš sausio 11-ąją prasidedant pratęstai Seimo sesijai.

Seimo URK priklauso konservatoriai Laima Andrikienė, Audronius Ažubalis, Žygimantas Pavilionis ir Emanuelis Zingeris.

Ž. Pavilionio sprendimą trauktis iš Seimo URK pirmininko pareigų seniūnė pavadinimo išmintingu, tvirtino padėkojusi kolegai už tokį sprendimą.

Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, Ž. Pavilionis liks dirbti komitete.

„Mes neturėjome tokio ketinimo imtis kokių nors veiksmų, jeigu jis pasitraukia iš pirmininko pozicijos ir vykdo mūsų kolegialų sprendimą, priimtą frakcijoje, tai jis išlieka Užsienio reikalų komiteto nariu. Manau, kad jo patirtis užsienio reikaluose ir partiniame lygmenyje yra tikrai vertinama“, – teigė ji.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 03 13:55
Spausdinti