Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTAI
Žurnalistams bus leista dirbti arčiau sienos su Baltarusija
BNS
Fotobankas
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.

Žurnalistams artimiausiu metu bus leista dirbti arčiau sienos su Baltarusija – Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado įsakymu bus panaikintas iki šiol galiojęs vieno kilometro apribojimas.

„Hibridiniame kare, su kuriuo susidūrėme, pirmuoju valstybės skydu tapo pasieniečiai, tačiau šiame Baltarusijos režimo surežisuotame kare turime atremti ne tik fizines, bet ir informacines atakas“, – BNS ketvirtadienį atsiųstame komentare teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Ginantis nuo šių išpuolių mums labai reikalingos žiniasklaidos pajėgos ir pagalba, todėl koreguojame žurnalistų darbo tvarką nepaprastosios padėties metu, kad šalies ir pasaulio visuomenė turėtų kuo operatyvesnę ir objektyvesnę informaciją apie Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę agresiją, kai ginklais naudojami žmonės. Tikiu, kad bendradarbiaudami kartu apginsime savo valstybę“, – pridūrė ji.

„Mes tikrai ieškome sprendimų, kaip galima būtų netrukdant pareigūnams dirbti savo darbą ir nekeliant grėsmės tiems paties žurnalistams informacija pasidalyti, bet turbūt puikiai suprantate, kad šiaip problema arba tie vaizdai, kuriuos reikia pamatyti yra toje pusėje, kuri mums fiziškai nepasiekiama, tai yra Baltarusijoje“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime sakė Ingrida Šimonytė.

Premjerė teigė, kad autoritariniam Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai paranku įsileisti tarptautinės žiniasklaidos atstovus į pasienį ir parodyti kenčiančius žmones.

„Puikiai suprantate, kad ponui Lukašenkai yra labai naudinga įsileisti tarptautinę žiniasklaidą ten, kur galima rodyti apgailėtiną žmonių situaciją pačioje Baltarusijoje, beje, tikrai ne Europos Sąjungoje. Lukašenka niekada neįsileis žurnalistų į savo kalėjimus, Okrestino sulaikymo izoliatorių, kur žmonės mušami, kankinami ir miršta, nes tai nėra jam naudinga. Jis naudoja viešumą šiuo atveju kaip savo smegenų plovimo ir propagandos tam tikrą elementą“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos institucijos dalijasi visa turima informacija su žurnalistais, atsako į jų klausimus.

„Su tarptautine žiniasklaida tikrai dalijamės visa informacija, į visus klausimus stengiamės atsakyti, bet vaizdų, kurie lygiaverčiai spaustų ašarą ar taip pat grotų žmonių emocijomis, bijau, kad mūsų pusėje tiesiog nenufilmuosi, nes jų tiesiog ten nėra“, – tvirtino premjerė.

„Ponui Lukašenkai šitų žmonių tragediją rodyti yra patogu, tų žmonių, kuriuos jis pats kankina savo viduje, savo piliečių tragedijos jis niekada neparodys“, – pridūrė I. Šimonytė.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teigimu, žurnalistams išliks reikalavimas laikytis 100 metrų atstumo ir nebūti ant patrulio tako, kuriuo važinėja tarnybinis transportas, ir pėdsakų juostos.

VRM teigia, kad tvarkos pakeitimas rengiamas, jis įsigalioti turėtų per porą darbo dienų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 18 13:07
Spausdinti