Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Plienas ir spalvos: laikrodžių išskirtinumo kodai
Vidas Rachlevičius
(Gamintojų nuotr.).

Įvairiose gyvenimo srityse dažnai ieškome ir siekiame išskirtinumo. Vidas Rachlevičius analizuoja, kaip jis suvokiamas laikrodžių pasaulyje.

Ar auksinis „Rolex Day-Date“ su „President“ apyranke yra išskirtinis laikrodis? Toks nuolat šmėžuoja pagrindiniam herojui ant riešo šiemet pasirodžiusiame filme „Valdžia“ („Vice“), kuris pasakoja įtakingojo JAV viceprezidento Dicko Cheney istoriją. Beje, tai yra visiškai autentiška detalė, nes šį laikrodį D. Cheney segėjo nuolat. Be jokios abejonės – taip. Kokius signalus siunčia toks išskirtinumas? Šis laikrodis – galios, įtakos, statuso simbolis. O šiemet pristatytas moteriškas „Cartier Libre Diagonale“? Nors tai itin elegantiškas ir tik subtilia deimantų juostele puoštas laikrodis, jis yra tikras žvilgsnių medžiotojas. Originali korpuso forma ir ryškūs art deco kodai iškart signalizuoja išskirtinumą, atsiribojimą nuo rutinos ir išlavintą šeimininkės skonį.

Vyriškų laikrodžių karalystėje kartais kyla didžiulis sujudimas, kuris pašaliečiui visiškai nesuprantamas. Štai pernai „Rolex“ pristatė plieninį „GMT-Master II“ su „Pepsi“ – raudonos ir mėlynos spalvų – sukamuoju ciferblato žiedu bei „Jubilee“ apyranke, ir visa pasaulinė laikrodžių entuziastų bendruomenė ėmė verstis kūliais. Šiemet tas pats atsitiko su „GMT-Master II“ vadinamuoju „Batman“ – juodos ir mėlynos spalvų sukamuoju ciferblato žiedu.

Išskirtinumo kodai? Plienas ir spalvos. Nors tai nėra ribotos serijos modeliai, jie visiškai išskirtiniai – jų geidžia tūkstančių tūkstančiai visame pasaulyje, nes tai yra įperkamų ir labai praktiškų „Rolex“ kategorijos atstovai. Jei tokį pamatysite ant kieno nors riešo, galimi trys variantai. Gal jo savininkui labai pasisekė, nes jis ištraukė laimingą loterijos bilietą. Bet tai – mažiausiai tikėtina. Greičiau jis buvo solidus „Rolex“ klientas, ir bendrovė jam suteikė pirmenybę įsigyti šį laikrodį. Labai tikėtinas ir trečias variantas, kad tai yra klastotė.

2019 11 26 10:43
Spausdinti