Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


SUPERLYGA
Antrasis maišto kėlinys: Superlygos kova su futbolo monopoliu tęsiasi
Saulius Ramoška
Scanpix
Sirgaliai Superlygą sutiko priešiškai.

Teismas FIFA ir UEFA veiksmus 2021 m. uždrausti kurti Europos futbolo Superlygą paskelbė neteisėtais. Koks bus revanšas?

2021 m. balandis sukrėtė sporto pasaulį. Tą pavasarį geriausi futbolo klubai paskelbė apie Superlygos sukūrimą ir rimtai pagrasino UEFA ir FIFA pasitraukti iš jų turnyrų. Tačiau maištas buvo nuslopintas, nes futbolo asociacijos ėmė grasinti griežtomis sankcijomis sukilėlių klubams ir tiems, kurie prie jų prisijungs. Įtakos turėjo ir visuomenės reakcija: sirgaliai visame žemyne surengė plataus masto protestą – prieš idėją pasisakė tiek socialiniuose tinkluose, tiek šalia stadionų. Daugelis gerbėjų netgi stojo prieš savo klubus – įkūrėjai to nesitikėjo.

Idėja užgeso, klubai gigantai pradėjo palikti projektą, ir šiandien jame liko tik du – Madrido „Real“ ir „Barcelona“. Pastaruoju metu niekas negalvojo apie Superlygą, o poros Ispanijos ekipų buvimas projekte atrodė kaip formalumas. Tačiau, kaip paaiškėjo, „Real“ prezidentas Florentino Pérezas ir „Barcelonos“ vadovas Joanas Laporta ne veltui kalbėjo apie potencialų naują turnyrą, net kai atrodė, kad jis jau beveik numarintas. Visą tą laiką vyko teismo procesas tarp Superlygos ir FIFA bei UEFA.

Galiausiai ES Teisingumo Teismas paskelbė sprendimą – futbolo asociacijų veiksmai prieš Superlygą yra neteisėti. FIFA ir UEFA primygtinai reikalavo, kad bet kokio turnyro sukūrimą pirmiausia turi patvirtinti jos, o teismas tai vertino kaip piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi.

2024 02 03 06:45
Spausdinti