Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PARALIMPINĖS ŽAIDYNĖS
Japonijoje daugėjant COVID-19 atvejų paralimpinė ugnis atkeliavo į Tokiją
BNS
Scanpix
Paralimpinės ugnies uždegimas.

Paralimpinė ugnis penktadienį atkeliavo į Tokiją, kur po keturių dienų prasidės paralimpinės žaidynės, visoje šalyje rekordiškai augant COVID-19 atvejų skaičiui.

Japonija ketvirtadienį užfiksavo rekordinį per parą išaiškinamų naujų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičių – COVID-19 buvo patvirtintas daugiau kaip 25 tūkst. žmonių. Sunkių COVID-19 atvejų skaičius šiuo metu taip pat didesnis nei bet kada, šaliai grumiantis su penktąja pandemijos banga, nulemta užkrečiamesnės viruso delta atmainos.

Tokijui rengiantis svarbiausiam paralimpinio sporto renginiui, organizatoriai paragino dalyvius kovos su virusu taisyklių laikytis itin atidžiai.

„Situacija šiandien yra kitokia nei prieš olimpiadą. Ji pablogėjo“, – sakė Tokijo olimpinių ir paralimpinių žaidynių pareigūnas Hidemasa Nakamura.

„Vietos medicinos sistema taip pat yra labai sunkioje padėtyje“, – sakė jis žurnalistams po ekspertų pasitarimo dėl kovos su COVID-19 priemonių.

„Paralimpiečiai, palyginti su olimpiečiais, rizikuoja patirti dar rimtesnius [šios ligos] simptomus, todėl mums reikia būti dar atidesniems“, – pabrėžė pareigūnas.

Ugnies uždegimo ceremonijos penktadienį Tokijuje vyko be žiūrovų. Tradicinės deglo nešimo estafetės anksčiau buvo atsisakyta baiminantis viruso plitimo žiūrovų miniose.

Pastarąją savaitę kelios paralimpinės ugnys būdavo perduodamos per panašius kuklius renginius visoje šalyje. Penktadienį vakare jos bus sulietos į vieną dalyvaujant šalies aukščiausio rango pareigūnams, tarp jų premjerui Yoshihidei Sugai.

Tuo metu didžiulis raudonos, mėlynos ir žalios spalvų paralimpinių žaidynių simbolis barža buvo atplukdytas į Tokijo įlankos rajoną ir pakeitė penkis žiedus, nutemptus pasibaigus olimpiadai.

Dėl pandemijos metams atidėta olimpiada vyko daugiausia už uždarų durų, o sportininkai kasdien būdavo testuojami dėl COVID-19 ir galėjo būti tik savo kambariuose ir varžybų vietose.

Panašios sąlygos galios ir antradienį atidaromų paralimpinių žaidynių metu. Jose dalyvaus maždaug 4,4 tūkst. sportininkų – 22 sporto šakų atstovų.

Kol kas tarp paralimpinių žaidynių dalyvių buvo 86 atvejai, kai testais nustatyta COVID-19. Dauguma šių žmonių yra Japonijoje gyvenantys darbuotojai ir kontraktininkai.

Organizatoriai tvirtina, kad olimpiada nenulėmė jokio reikšmingo COVID-19 atvejų padaugėjimo Japonijoje. Tarp dešimčių tūkstančių olimpiados sportininkų, pareigūnų ir žiniasklaidos darbuotojų COVID-19 buvo nustatyta 546 asmenims.

Didžioji dauguma paralimpinių žaidynių dalyvių bus paskiepyti, sako pareigūnai.

Penktadienį Japonijoje visiškai paskiepytų žmonių skaičius pasiekė 50 mln. – maždaug 40 proc. gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 20 12:03
Spausdinti