Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


BUŠIDO
Lietuviškas smūgis: kaip 124 kelionės į Japoniją padėjo sukurti visų trokštamą produktą
Saulius Ramoška
bushido.lt
Vienas tituluočiausių lietuvių E. Valavičius (kairėje).

Nuo pirmojo turnyro iki pasaulinio verslo – neįtikėtina Lietuvos bušido istorija

Prieš dvidešimtį metų naujai įkurtos Lietuvos bušido federacijos (LBF) prezidentas Donatas Simanaitis autobusu iš Alytaus atidardėjo į sostinę ir pasibeldė į Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vadovų duris. Šie nepatikliai priėmė svečio pasiūlymą didžiausioje tuo metu šalies arenoje surengti pirmą tarptautinį bušido turnyrą. Tačiau galiausiai sutiko ir nesigailėjo – visi 4500 bilietų į turnyrą buvo išpirkti dar likus dviem savaitėms iki jo pradžios, o LBF, atvėrusi naują puslapį savo metraštyje, vėliau sulaukė tarptautinio pripažinimo ir dabar yra viena iš nedaugelio organizacijų, diktuojančių Rytų dvikovų madas pasaulyje.

2000 m. spalio 24-ąją surengtame pirmajame bušido „Rings“ turnyre žiūrovai išvydo tokias garsenybes kaip Michailas Iljuchinas, Nikolajus Zujevas ir Volkas Hanas. Tiesa, du pastarieji ne kovojo, o teisėjavo.

„Ėmėmės įvairių žingsnių, kaip sutalpinti rūmuose kuo daugiau žiūrovų. Dabar pamenu tik tai, kad į rūmus įleidome tūkstančiu žmonių daugiau, nei buvo galima. Jei tuomet būtų kas nors sužinoję, būtų lėkusios mūsų galvos“, – prisiminė D. Simanaitis.

2020 04 11 06:20
Spausdinti