Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


TRANSLIACIJA
LRT Eurolygos teises teigia nusipirkusi „kone dvigubai“ pigiau, nei skelbiami 2 mln. eurų
BNS
Fotobankas
Eurolygos varžybos.

Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) teigia naujojo sezono Eurolygos rungtynių transliavimo teises nusipirkusi „kone dvigubai“ pigiau, nei viešumoje minimi 2 mln. eurų.

Kaip LRT radijui pirmadienį sakė nacionalinio transliuotojo sporto redakcijos vadovas Ramūnas Grumbinas, tikslios sumos atskleisti neleidžia sutartis su Eurolyga, tačiau kilus viešai diskusijai, jie gavo leidimą paviešinti apytikslę sumą.

„LRT kreipėsi į kitą šalį, Eurolygą, ir mes prašėme leidimo atskleisti sumą. Mes gavome tokį leidimą, kad atskleisti galime apytikslę sumą ir viešumoje tikrai yra skleidžiamos melagingos paskalos apie tas sumas. Galiu pasakyti tiek, kad reali kaina buvo kone dvigubai mažesnė, negu dabar spekuliuojama viešojoje erdvėje“, – sakė R. Gumbinas.

Jis teigė, kad LRT turi raštišką Eurolygos patvirtinimą, kad LRT siūlyta suma nebuvo didžiausia. „Eurolyga įvertino LRT požiūrį į turnyrą, kaip bus jis transliuojamas, kokia sklaida planuojama ir per kiek kanalų“, – teigė radijo ir televizijos atstovas.

LRT rugpjūčio 26 dieną paskelbus apie įsigytas transliavimo teises, generalinis „Delfi“ direktorius Vytautas Benokraitis feisbuke paskelbė, jog ši žiniasklaidos priemonė taip pat dalyvavo Eurolygos transliavimo teisių pirkime, tačiau pasiūlyta 1 mln. eurų kaina, jo žiniomis, buvo maždaug perpus mažesnė nei nacionalinio transliuotojo.

Pasak „Delfi“ vadovo, LRT turėtų atskleisti tikrą sutarties vertę. „LRT kaip visuomeninis transliuotojas, išlaikomas iš mokesčių mokėtojų pinigų, turi būti atviras ir atsakyti visuomenei, kokia buvo Eurolygos transliacijų teisių kaina. Ar į šią LRT akcentuotą „kone dvigubai mažesnę“ kainą įeina techniniai filmavimo kaštai? Šis LRT pirkimas – tik vienas iš daugybės pavyzdžių, kurie rodo, kad LRT biudžeto panaudojimas yra pernelyg uždaras ir kelia daugiau klausimų nei atsakymų“, – teigė V. Benokraitis.

Be kita ko, naujienų portalas delfi.lt pirmadienį pranešė, kad LRT galimiems pirkėjams platina pasiūlymą įsigyti Eurolygos transliacijų rėmimo teises už preliminarią 280 tūkst. eurų sumą. Už tai žadamos rėmimo pozicijos tiek televizijoje, tiek naujienų portale.

LRT, savo ruožtu, portalui teigė veikianti laikydamasi teisės aktų reikalavimų. „Jei nebūtų tokios galimybės, LRT negalėtų transliuoti visuomenei reikšmingų tarptautinių sporto renginių, nes tie, kurie parduoda užsienio sporto transliacijų teises (pvz., Eurolygos, Pasaulio futbolo čempionato), įpareigoja rungtynių metu rodyti ir jų oficialių rėmėjų reklamą. Galimybė transliuoti rėmimo pranešimus taip pat leidžia iš dalies padengti transliacijų kaštus ir sukurti papildomą, specialiai šiam turnyrui skirtą turinį“, – portalui teigė LRT.

Komercinių transliuotojų atstovai kritikavo nacionalinio transliuotojo sprendimą dalyvauti konkurse, teigdami, kad valstybė turėtų remti paslaugų teikimą tik tada, jeigu tokių paslaugų niekas neteikia be valstybės įsikišimo, tuo tarpu šiuo atveju valstybės parama sumažino komercinių transliuotojų galimybes konkuruoti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 21 09:14
Spausdinti