Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PEKINO ŽIEMOS OLIMPIADA
Pekino olimpiados organizatoriai: didžiausias iššūkis yra virusas
BNS
Scanpix
Kinija.

Po 100 dienų prasidėsiančios Pekino žiemos olimpiados apsaugojimas nuo pandeminio koronaviruso yra „didžiausias iššūkis“, trečiadienį sakė organizatoriai, Kinijai dėl nedidelių COVID-19 protrūkių paskelbus griežtą karantiną milijonams žmonių.

Kinijos sostinė vasario mėnesį taps pirmuoju miestu, surengusiu ir vasaros, ir žiemos žaidynes, o praėjusią savaitę per kuklią ceremoniją priėmė olimpinę ugnį.

COVID-19 atvejų skaičius Kinijoje išlieka mažas. Trečiadienį Pekine pranešta tik apie tris užsikrėtimo atvejus. Kitur šalyje taip pat yra nedidelių ligos židinių, bet visoje Kinijoje pareigūnai yra susirūpinę.

Kinijos vyriausybė laikosi pozicijos, kad šalyje neturi būti nė vieno COVID-19 atvejo, ir to siekia griežtomis priemonėmis: karantinu milijonams, masiniu testavimu mažiausiai 11 provincijų, daugelio skrydžių ir kelionių traukiniais sustabdymu.

„Pandemija yra didžiausias iššūkis žiemos olimpiados organizavimui“, – spaudos konferencijoje sakė Pekino olimpiados organizacinio komiteto vykdomasis vicepirmininkas Zhang Jiandongas.

Kinijos griežtos taisyklės „gali sumažinti COVID-19 riziką ir poveikį“, sakė jis ir pridūrė, kad tie žmonės uždarame žaidynių „burbule“, kurie nesilaikys kovos su pandemija priemonių, pajus pasekmes, įskaitant diskvalifikaciją.

Pasak Zhang Jiandongo, „visas pasirengimas baigtas“, žaidynių vietos užbaigtos.

Žiemos olimpiada prasidės vos pusmetis po Tokijo vasaros olimpiados, kuri dėl pandemijos buvo atidėta metams.

Pekino žaidynės vyks uždarame „burbule“. Maždaug 2,9 tūkst. sportininkų turės būti visiškai paskiepyti nuo COVID-19 arba privalės atvykę laikytis 21 dienos karantino. Jie taip pat kasdien bus testuojami.

Per žiemos žaidynes, vyksiančias vasario 4–20 dienomis, bus naudojami kai kurie 2008-ųjų vasaros olimpiados objektai, įskaitant „Paukščio lizdu“ vadinamą nacionalinį stadioną, kur vyks atidarymo ir uždarymo ceremonijos.

Tačiau pirkti žiūrovų bilietus galės tik Kinijoje gyvenantys žmonės.

„Vakcinavimo politika, „uždaro ciklo“ valdymo sistema ir reguliarus testavimas yra tarp esminių elementų, sudarysiančių sąlygas žaidynėms vykti saugiai“, – trečiadienį paskelbė Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK).

„Didžiausią nerimą kelia pandemija“

„Didžiausią nerimą kelia pandemija“, – naujienų agentūrai AFP sakė Pekino gyventojas Li Shuwei.

„Tikiuosi, kad kiekvienas atliks gerą darbą kalbant apie apsaugą ir užtikrinti, kad Pekino žiemos olimpinės žaidynės būtų sėkmingos“, – pridūrė jis.

Be pandemijos, šešėlį ant žaidynių meta ir raginimai jas boikotuoti.

Žmogaus teisių aktyvistai praėjusią savaitę sutrikdė olimpinės ugnies įžiebimo ceremoniją Graikijoje. Kampanijos dalyviai apkaltino Pekiną represijomis šiaurės vakariniame Sindziango regione, taip pat Honkonge ir Tibete.

Kinija nuolat prieštarauja tam, ką ji vadina „sporto politizavimu“.

Plintant protrūkiui, siejamam su grupe kinų turistų, keliavusių po šalį, Kinija pranešė apie 50 naujų vietinio užsikrėtimo atvejų šalyje ir ėmėsi priemonių jam suvaldyti.

Šiaurės vakariniame Ningsios regione, kur nuo šeštadienio užregistruota 14 naujų atvejų, uždaryta beveik 800 mokyklų, o valdžios institucijos pranešė, kad antrą kartą tirs 3,5 mln. žmonių regiono sostinėje Inčuane, nors per pirmą patikrinimą jų COVID-19 testų rezultatai buvo neigiami.

Landžou, esančiame už 1 200 km į pietvakarius nuo Pekino, antradienį įsigaliojo karantinas; 4 mln. jo gyventojų nurodyta be būtinos priežasties neiti iš namų.

Kinijos Vidinės Mongolijos regione uždarius kitą apygardą, kurioje gyvena 35 000 žmonių, valdžios institucijos stengėsi aprūpinti vaistais ten įstrigusius pagyvenusius kinų turistus, sergančius lėtinėmis ligomis, pranešė vietos leidinys „Beijing News“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 27 13:06
Spausdinti