Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


FUTBOLAS
S. Blatteris: sprendimas pasaulio futbolo čempionatą rengti Katare buvo klaida
BNS
Scanpix
S. Blatteris.

Buvęs FIFA prezidentas Seppas Blatteris antradienį pareiškė, kad prieš 12 metų buvo padaryta klaida pasirenkant Katarą rengti Pasaulio futbolo čempionatą, darkart paminėdamas Nicolas Sarkozy ir Michelio Platini susitikimą, kuris turėjo įtakos svarbiems balsams.

86 metų S. Blatteris kalbėjosi su Šveicarijos laikraščių grupe „Tamedia“, duodamas pirmąjį svarbų interviu po to, kai liepos mėnesį kartu su M. Platini buvo išteisintas dėl finansinių pažeidimų FIFA po federalinio baudžiamojo teismo proceso.

„Tai per maža šalis, – sakė S. Blatteris apie Katarą, kuris yra mažiausia pagal dydį turnyro šeimininkė nuo 1954 metų, kai turnyras vyko Šveicarijoje. – Futbolas ir Pasaulio futbolo čempionatas tam yra per dideli.“

Nuo turnyro pradžios lapkričio 20 dieną 32 komandos sužais 64 rungtynes aštuoniuose stadionuose Dohos mieste, kuris nuo 2010 metų, rengiantis pasaulio futbolo čempionatui, buvo pertvarkytas dėl didžiulių statybų projektų, ir jo apylinkėse.

Tikimasi, kad per pasaulio futbolo čempionatą Katare apsilankys apie 1,2 mln. svečių iš užsienio. Kadangi vietų apsistoti šalyje šeimininkėje yra nedaug, kai kurie jų į rungtynes keliaus iš kaimyninių valstybių.

„Tai buvo blogas pasirinkimas. Ir aš, kaip tuometinis prezidentas, buvau už tai atsakingas“, – sakė S. Blatteris, kuris ilgą laiką teigė balsavęs už Jungtines Valstijas. Jas ir dar tris kandidates finaliniame etape nugalėjo Kataras.

Tai, kad bene garantuota pergalė iš JAV rankų Kataro naudai išsprūdo per susitikimą, kurį N. Sarkozy surengė Paryžiuje likus savaitei iki FIFA vykdomojo komiteto balsavimo 2010 metų gruodžio 2 dieną, tapo plačiai paplitusiu gandu.

Prancūzijos futbolo legendą M. Platini, tuometinį Europos futbolo organizacijos UEFA prezidentą ir FIFA viceprezidentą, tuo metu Prancūzijai vadovavęs N. Sarkozy pakvietė į savo oficialią rezidenciją. Ten taip pat buvo Kataro sosto įpėdinis princas, dabar emyras, Tamimas bin Hamadas al Thani (Tamimas bin Hamadas Tanis).

Antradienį S. Blatteris pakartojo savo teiginį, kad N. Sarkozy darė spaudimą M. Platini, ir dar kartą pateikė savo versiją apie futbolo grando telefono skambutį jam po susitikimo Paryžiuje, kuriame buvo pranešta, kad balsavimo čempionato šalies šeimininkės planas pasikeitė.

„Dėl keturių M. Platini ir jo (UEFA) komandos balsų pasaulio čempionato šeimininkavimas atiteko Katarui, o ne JAV. Tokia yra tiesa“, – sakė S. Blatteris, kalbėdamas apie balsavimą, kurį 14 balsų prieš aštuonis laimėjo Kataras.

2015 metais naujienų agentūrai AP M. Platini iš esmės patvirtino to susitikimo Paryžiuje svarbą.

„N. Sarkozy niekada manęs neprašė balsuoti už Katarą, bet aš žinojau, kas būtų gerai“, – prieš septynerius metus Ciuriche, Šveicarijoje AP žurnalistui sakė M. Platini. Jis pripažino, kad „galėjo būti pasakęs“ amerikiečių atstovams, jog balsuos už jų paraišką.

S. Blatteris konkrečiai nepaminėjo nuo 2010 metų Katarui žeriamos kritikos žmogaus teisių ir darbu sąlygų klausimais.

FIFA iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti šį interviu.

2022 11 08 16:22
Spausdinti