Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


„EURO 2024“
Sunku nebuvo: kaip Vokietija ruošiasi Europos futbolo čempionatui?
Saulius Ramoška
Scanpix
C. Ronaldo finaliniame turnyre žais šeštą kartą.

Europos futbolo čempionatą rengiančiai Vokietijai neprireikė pastatyti nė vieno naujo stadiono

Mėnesį nuo birželio 14-osios iki liepos 14 d. vyksiantis XVII Europos futbolo čempionatas („Euro 2024“) bus visiškai kitoks nei 2021 m. surengtas „Euro 2020“. Pirmiausia tuo, kad, skirtingai nei praėjusiame, kai turnyro šeimininkėmis buvo net vienuolika valstybių, šįkart stipriausias žemyno komandas priims tik viena šalis – Vokietija.

10 miestų

2018-ųjų rugsėjį UEFA paskelbė, kad šių metų čempionato šeimininkė bus Vokietija, galutiniame etape nurungusi Turkiją. Vokietijai tai bus pirmasis tarptautinis futbolo turnyras nuo 2006-ųjų pasaulio futbolo čempionato. Ir pirmasis Europos futbolo čempionatas po šalies suvienijimo – 1988 m. jį rengė dar Vakarų Vokietija.

Pirmą kartą po daugybės metų turnyro šeimininkė nepastatė nė vienos naujos arenos turnyrui. Negana to, Europos čempionatui nebuvo pastatytas nė vienas oro uostas, nė vienas didelis transporto mazgas, nė vienas greitkelis. Vokiečiai jau viską turi.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2006-ųjų planetos pirmenybės paklojo pamatus infrastruktūrai, kuri vis dar tinkama naudoti. Tai džiugina taupius vokiečius. Pernai birželį vykusiame renginyje „Metai iki pabaigos“ kancleris Olafas Scholzas žurnalistams sakė: „Tai kažkas ypatingo, nes nebūtina visko statyti iš naujo. Stadionai yra.“

Rungtynės vyks dešimtyje miestų: Berlyne, Dortmunde, Miunchene, Kelne, Štutgarte, Hamburge, Leipcige, Frankfurte, Gelzenkirchene ir Diuseldorfe. Visuose šiuose stadionuose, išskyrus Diuseldorfo, vyko 2006-ųjų pasaulio čempionatas. Diuseldorfo arena pastatyta 2004 m.

Vokietijos pasirengimas pirmenybėms kontrastuoja su pastarųjų kelių dešimtmečių didelio masto statybomis, kurios įprastai vykdavo rengiantis dideliems turnyrams. 2022 m. pasaulio čempionatui Katare buvo nutiesta dešimtys kilometrų greitkelių, trys metro linijos, pastatytas oro uostas ir net nedidelis Lusailo miestas, esantis už 15 km nuo Dohos. Be to, septyni iš aštuonių stadionų buvo pastatyti nuo pamatų ir tik vienas buvo rekonstruotas pasaulio čempionatui. Todėl niekas ir nesistebi, kad pasaulio čempionatas Katare tapo brangiausias istorijoje. Portalo „Front Office“ duomenimis, bendros arabų valstybės išlaidos turnyrui surengti viršijo 200 mlrd. JAV dolerių. Vokietijoje visi darbai apsiribojo kosmetiniais infrastruktūros patobulinimais. Tvarumas yra svarbi tema Europoje ir buvo aktuali Vokietijoje prieš „Euro 2024“ ypač po kritikos dėl daugelyje šalių vykstančių turnyrų poveikio aplinkai.

Išlaidos

Net ir turint futbolo aikštes ir reikiamą infrastruktūrą, išlaidų išvengti nepavyks. Vokietijoje atitinkamos regioninės valdžios institucijos, tiesiogiai susijusios su „Euro 2024“, yra atsakingos už varžybų rengimą ir finansinę paramą. Kiekvienas iš dešimties regionų, kuriuose yra stadionų, jau apskaičiavo savo išlaidas Europos čempionatui. Daugiausia teks išleisti sostinei. Berlyno olimpiniame stadione vyks šešerios rungtynės, įskaitant finalą. Vietos valdžia skyrė 80 mln. eurų, kurių didžioji dalis skirta stadionams atnaujinti. Naujoji švieslentė, papildomi ir neįgaliųjų tualetai bei belaidžio interneto sistema kainuos 17 mln. eurų.

Nemažai pinigų teko išleisti ir Štutgarto valdžiai. Apatinę centrinės tribūnos dalį reikėjo nugriauti ir iš naujo pastatyti, tai atsiėjo apie 25 mln. eurų. Stogas taip pat neapsiėjo be kapitalinio remonto. Leipcigas ir Frankfurtas didžiąją dalį lėšų skyrė stadionams atnaujinti – atitinkamai 17 ir 16 mln. eurų. Abiejuose stadionuose bus padidintas žiniasklaidos atstovų ir neįgaliųjų vietų skaičius. Dauguma kitų išlaidų susijusios su saugumo užtikrinimu mieste ir gerbėjų zonų plėtra.

Kai kurie regionai pranešė apie padidintas išlaidas ruošiantis. Pavyzdžiui, Berlynas ir Hamburgas turėjo padidinti biudžetą atitinkamai 19 ir 5 mln. eurų. Kita vertus, šiuo atžvilgiu pasižymėjo Miunchenas, sugebėjęs savo sąmatą sumažinti nuo 27 iki 21 mln. Vietos žiniasklaida aiškino, kad šis biudžeto pokytis buvo įmanomas dėl sumažėjusių rinkodaros išlaidų, pagerėjusio miesto transporto darbo ir atsisakymo plėtoti pramonines komunikacijas.

Sirgaliai

Tikimasi, kad šią vasarą Vokietijos miestuose apsilankys apie 650 tūkst. aistruolių iš įvairių valstybių. Tai gerokai daugiau nei 2006 m. pasaulio čempionate Vokietijoje, kai atvyko 420 tūkst. futbolo gerbėjų. Nepaisant didelio sirgalių susidomėjimo ir mažų išlaidų, iš turnyro organizavimo bus sunku gauti ekonominės naudos.

Vokietijos ekonominių tyrimų instituto (IW) direktorius Michaelas Gremlingas pavasarį išsakė savo lūkesčius dėl „Euro 2024“. Jo nuomone, Vokietija pelno iš čempionato organizavimo negaus. Kelerius metus stagnuojančiai Vokietijos ekonomikai čempionatas impulso nesuteiks.

2006 m. FIFA pasaulio čempionato patirtis rodo, kad pagrindiniai sporto renginiai nėra ekonomiškai naudingi priimančiai šaliai. Turnyras galėtų suteikti nedidelį ekonominį postūmį dešimčiai miestų, kuriuose vyks Europos čempionatas.

Titulą gins italai

Praėjusiame Europos čempionate „Euro 2020“, kuris turėjo būti surengtas 2020-aisiais, tačiau dėl pandemijos perkeltas į 2021-uosius, po 53 metų pertraukos triumfavo Italijos rinktinė. Dėl titulo ji kovojo su pirmą kartą istorijoje į finalą patekusia Anglijos ekipa. Po dviejų kėlinių rezultatas buvo lygus 1:1, pratęsimas nugalėtojo neišaiškino, tad teko mušti 11 metrų baudinius. Čia sėkmė lydėjo Roberto Mancini treniruojamą Italijos rinktinę, kuri per baudinių seriją laimėjo 3:2 ir antrą kartą tapo stipriausia Europos rinktine. Pirmą kartą ji tai padarė 1968 m. Pratęsimas Europos čempionatų finaluose buvo žaidžiamas septintą kartą.

Geriausiu čempionato žaidėju buvo pripažintas Italijos rinktinės vartininkas Gianluigi Donnarumma. Būdamas 22 metų, jis savo šalies rinktinėje sužaidė 33 rungtynes ir padėjo jai tapti stipriausia žemyne. Finale G. Donnarumma atmušė du 11 metrų baudinius.

Rezultatyviausiu čempionato futbolininku tapo Portugalijos rinktinės puolėjas Cristiano Ronaldo. Nors jis sužaidė tik ketverias turnyro rungtynes, tai jam nesukliudė pelnyti rezultatyviausio žaidėjo prizo. Per aikštelėje praleistas 360 minučių jis pasižymėjo penkis kartus ir atliko rezultatyvų perdavimą. Antras šiame sąraše liko tiek pat įvarčių įmušęs, tačiau nė vieno rezultatyvaus perdavimo neatlikęs čekas Patrikas Schickas.

Sakartvelo debiutas

Europos čempionato finaliniame etape C. Ronaldo rengiasi žaisti jau šeštą kartą. Tiek sykių nėra dalyvavęs nė vienas futbolininkas. Ir jis yra rezultatyviausias visų laikų Europos čempionatų žaidėjas. Per penkerias žemyno pirmenybes jis pelnė 14 įvarčių (2004 m. – du, 2008 m. – vieną, 2012 ir 2016 m. – po tris, 2020 m. – penkis). Devynis įvarčius Europos čempionatuose yra pelnęs prancūzas Michelis Platini, po septynis – anglas Alanas Sheareris ir prancūzas Antoine’as Griezmannas. C. Ronaldo komandos draugui iš Portugalijos Pepe ir kroatų puolėjui Lukai Modričiui tai bus penktosios Europos pirmenybės.

„Euro 2024“ finaliniame etape žais devyni buvę turnyro nugalėtojai: Čekija, Danija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Nyderlandai, Portugalija, Slovakija ir Ispanija. Daugiausia kartų, po tris, nugalėtojų taurę į viršų kėlė Vokietijos ir Prancūzijos futbolininkai, po du sykius žemyne triumfavo italai ir prancūzai. Vokietijos rinktinei priklauso rekordas pagal dalyvavimo Europos čempionatuose skaičių – įskaitant šią vasarą, tai bus jau 14 kartas.

Europos čempionui atiteks 40 aukso medalių, o finalininkui – tiek pat sidabro. Bendras turnyro prizų fondas sieks 331 mln. eurų. Toks pat buvo ir „Euro 2020“. 2024 m. Europos čempionui už pergalę turnyre bus išmokėta 8 mln. eurų. Didžiausia suma, kuri gali atitekti čempionei (jei laimės visas 3 grupių etapo rungtynes), – 28,25 mln. eurų. Pirmenybių talismanu bus meškinas Albertas.

Ypatinga šventė Vokietijoje bus Sakartvelui. Šios šalies rinktinė pirmą kartą istorijoje prasibrovė į finalinį pirmenybių etapą. Viena didžiausių futbolo naujienų svetainių „Goal“ sudarė artėjančio 2024 m. Europos čempionato favoritų reitingą. Pagrindinė favoritė, portalo nuomone, yra Prancūzijos komanda. Toliau žengia Portugalija, Belgija, Anglija, Vokietija, Ispanija, Italija. Paskutinėje 24 vietoje – Sakartvelas.

Tačiau yra pavyzdžių, kai pirmą kartą į finalinį etapą patekusios rinktinės laimėdavo čempionatą. Tokių rinktinių yra keturios: 1960 m. pirmu bandymu laimėjo SSRS, 1964 m. – Ispanija, 1968 m. – Italija, 1972 m. – Vokietija.

BEREKLAMOS:

„Euro 2024“ grupės

A grupė

B grupė

C grupė

D grupė

E grupė

F grupė

2024 05 04 06:45
Spausdinti