Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


SPORTAS
Šveicarijoje prasideda buvusių FIFA ir UEFA vadovų S. Blatterio ir M. Platini teismas
BNS
Pexels

Buvęs Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) prezidentas Seppas Blatteris ir buvęs Europos futbolo federacijų asociacijos (UEFA) vadovas Michelis Platini trečiadienį stojo prieš Šveicarijos teismą dėl kaltinimų sukčiavus.

86 metų S. Blatteris ir 66 metų M. Platini pasirodė Federaliniame Baudžiamajame Teisme pietiniame Belinconos mieste po 2015 metais pradėto ir šešerius metus trukusio tyrimo dėl 2 mln. Šveicarijos frankų (1,8 mln. eurų) sumos, kurią FIFA sumokėjo M. Platini už konsultavimo paslaugas.

Buvęs Prancūzijos futbolo grandas „2011 metais pateikė FIFA galimai fiktyvią sąskaitą už (tariamą) vis dar egzistuojančią skolą už jo, kaip FIFA patarėjo, veiklą 1998–2002 metais“, rašoma teismo dokumentuose.

M. Platini ir į pensiją išėjusiam šveicarų futbolo administratoriui S. Blatteriui gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo arba bauda.

Abu jie kaltinami sukčiavimu ir dokumento klastojimu. S. Blatteris kaltinamas turto pasisavinimu ir nusikalstamu netinkamu valdymu, o M. Platini – prisidėjimu prie šių nusikaltimų.

„Esu labai užtikrintas“, – prieš įeidamas į teismo pastatą žurnalistams sakė S. Blatteris ir pridūrė, kad jo sąžinė „švari“.

Teismo procesas baigsis birželio 22 dieną, o trys teisėjai nuosprendį turėtų paskelbti liepos 8-ąją.

„Sąmokslo teorija“ dėl G. Infantino

Teisme, prieš pradedant nagrinėti kaltinamiesiems pareikštus kaltinimus, M. Platini teisininkų komanda bandė išplėsti bylos apimtį ir į ją įtraukti atskirą tyrimą dėl dabartinio FIFA prezidento Gianni Infantino, kuris vyksta nuo 2020 metų.

Prieš 2015 metais pradedant tyrimą dėl sukčiavimo, M. Platini turėjo ambicijų perimti FIFA vairą. G. Infantino buvo paskirtas 2016 metais.

„Yra tiesioginis ryšys“ tarp įtarimų sukčiavimu M. Platini ir kelių slaptų G. Infantino ir buvusio Šveicarijos generalinio prokuroro susitikimų, teigė M. Platini advokatas Dominicas Nellenas.

Tačiau prokuroras Thomas Hildbrandas atmetė bet kokį tariamą ryšį tarp šių dviejų reikalų, o FIFA advokatė Catherine Hohl-Chirazi pavadino tai „sąmokslo teorija“, kuri „vėl ir vėl“ keliama siekiant išvengti kaltinimų esmės.

Tiek FIFA, tiek UEFA būstinės yra Šveicarijoje – atitinkamai Ciuriche ir Nione.

Belinconos procese gynyba ir prokurorai sutaria dėl vieno dalyko: M. Platini 1998–2002 metais dirbo S. Blatterio patarėju. 1999-aisiais jiedu pasirašė sutartį dėl 300 tūkst. Šveicarijos frankų (286 tūkst. eurų) metinio atlygio.

Kaltinamąjį aktą pateikusi Šveicarijos generalinė prokuratūra (OAG) sako, kad M. Platini išrašė sąskaitą šiai sumai, o FIFA ją visiškai apmokėjo.

Tačiau įtariama, kad praėjus daugiau nei aštuoneriems metams M. Platini pateikė fiktyvią sąskaitą dėl sumos, kurie vis dar nebuvo sumokėti už jo, kaip patarėjo, darbą.

Žodinis susitarimas

OAG teigia, kad buvęs Prancūzijos rinktinės kapitonas „pareikalavo sumokėti du milijonus frankų“.

„Dalyvaujant S. Blatteriui, 2011 metų pradžioje FIFA atliko minėto dydžio mokėjimą M. Platini. OAG surinktais įrodymais patvirtinta, kad šis mokėjimas M. Platini buvo atliktas be teisinio pagrindo. Šis mokėjimas padarė žalos FIFA turtui ir neteisėtai praturtino M. Platini“, – pabrėžė federaliniai prokurorai.

S. Blatteris ir M. Platini tvirtina, kad nuo pat pradžių žodžiu buvo susitarę dėl 1 mln. frankų metinio atlyginimo.

S. Blatteris 1975 metais pradėjo dirbti FIFA, po šešerių metų tapo organizacijos generaliniu sekretoriumi, o 1998-aisiais – jos prezidentu.

2015 metais jis buvo priverstas atsistatydinti dėl etikos pažeidimų ir FIFA jam uždraudė eiti pareigas aštuonerius metus (vėliau šis terminas buvo sutrumpintas iki šešerių metų) už tai, kad jis leido pervesti pinigus M. Platini. Įtariama, kad atlikdamas šiuos veiksmus S. Blatteris vadovavosi savo paties, o ne FIFA interesais.

M. Platini laikomas vienu geriausių visų laikų pasaulio futbolo žaidėjų. Jis tris kartus – 1983, 1984 ir 1985 metais – laimėjo prestižiškiausiu asmeniniu apdovanojimu laikomą „Auksinį kamuolį“.

Nuo 2007 metų sausio iki 2015-ųjų gruodžio jis ėjo UEFA prezidento pareigas.

Jis apskundė pirminį nušalinimą nuo pareigų aštuoneriems metams Sporto arbitražo teismui (CAS), o šis sutrumpino bausmės terminą iki ketverių metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 08 16:03
Spausdinti