Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


TARPTAUTINIS OLIMPINIS KOMITETAS
TOK vadovas: sankcijos Rusijai turi galioti ir 2023-iaisiais
BNS
Unsplash

Dėl invazijos į Ukrainą Rusijai ir Baltarusijai paskelbtos sankcijos turi galioti ir 2023 metais, penktadienį pareiškė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas.

TOK prezidentas Thomas Bachas teigė, kad olimpinis judėjimas visiškai solidarizuojasi su Ukrainos sportininkais ir TOK norėtų, kad 2024 metais Paryžiaus žaidynėse dalyvautų stipri Ukrainos komanda.

Vasario 24 dieną, praėjus trims dienoms po 2022 metų Pekino žiemos olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijos, Rusija iš savo ir Baltarusijos teritorijos įsiveržė į Ukrainą, pažeidusi olimpines paliaubas ir chartiją.

TOK Maskvai ir Minskui paskelbė sankcijų, pagal kurias Rusijoje ir Baltarusijoje neorganizuojama ir neremiama jokių tarptautinių sporto renginių, nė viename renginyje nedemonstruojami iš šių šalių nacionaliniai simboliai.

„Šios sankcijos Rusijos ir Baltarusijos valstybėms ir vyriausybėms turi būti ir bus griežtai taikomos“, – naujametiniame pranešime teigė Th. Bachas.

„Visur solidariai palaikome Ukrainos olimpinės bendruomenės sportininkus ir narius“, – sakė jis.

„Naujaisiais metais Ukrainos sportininkai gali būti tikri, kad TOK ir visas olimpinis judėjimas visapusiškai laikysis šio solidarumo įsipareigojimo. Norime matyti stiprią komandą iš... Ukrainos 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir Milano ir Kortinos žiemos olimpinėse žaidynėse 2026 metais“, – pridūrė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau šį mėnesį primygtinai pareikalavo, kad Rusijos sportininkai būtų „visiškai izoliuoti“ ir negalėtų grįžti į 2024-ųjų olimpiadą.

Ukrainos prezidentas Th. Bachui pareiškė, kad jis griežtai nepritaria Jungtinių Valstijų olimpinio ir parolimpinio komiteto (USOPC) siūlymui leisti sportininkams iš Rusijos ir Baltarusijos varžytis Paryžiaus žaidynėse su sąlyga, kad jie nedalyvautų su savo šalių spalvomis ir vėliavomis.

JAV pareigūnai teigė, kad TOK viršūnių susitikimo delegatai parodė „vieningą susidomėjimą“ siekiu rasti būdą, kuris Rusijos ir Baltarusijos sportininkams leistų grįžti į varžybas.

V. Zelenskis Th. Bachui taip pat sakė, jog yra nusivylęs, kad TOK viršūnių susitikime lapkričio 9 dieną dalyvavo Rusijos olimpinio komiteto prezidentas.

2022 12 31 08:43
Spausdinti