Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PINIGAI
Bankai, nusikaltėliai ir keistas grynųjų pinigų renesansas
Oliveris Bullough
Vyčio Snarskio pieš.

Milijardai banknotų nežinia kur pradingę. Kodėl niekam nerūpi?

Vieną praėjusio spalio šeštadienio vakarą mergina vardu Tara Hanlon atvažiavo į Hitrou oro uostą su penkiais lagaminais. Muitininkui pasiteiravus, kam jai tiek bagažo, moteris paaiškino skrendanti į Dubajų su draugėmis ir nežinanti, ką norės apsirengti. Ilgais plaukais, pūstomis lūpomis ir kruopščiai išpešiotais antakiais T. Hanlon kažkuo priminė Kim Kardashian, bet puošeivišku pasiteisinimu pareigūno neįtikino, todėl jos lagaminai buvo apieškoti.

Juose muitininkai rado rietuves banknotų, iš viso 1 940 120 svarų sterlingų (2 291 352 eurus), pabarstytų kava, greičiausiai tikintis suklaidinti tarnybinius šunis. Didžiosios Britanijos nacionalinė nusikaltimų agentūra vėliau išplatino šių ant stalo išdėliotų pluoštais surištų pinigų nuotrauką, kurioje į žiūrovus iš įvairiausių kampų žvelgė karalienės portretas. Tais metais tai buvo didžiausia šioje šalyje sulaikyta grynųjų pinigų kontrabandinė siunta.

Tuo metu, kai telefone perskaičiau naujieną apie T. Hanlon, grynųjų nebuvau čiupinėjęs daugybę mėnesių. Jau buvau beveik užmiršęs, koks jausmas pirštais liesti dešimtinę. Pasirodžius koronavirusui imta nerimauti dėl užkrato plitimo per fizinius pinigus, todėl nuo karantino pradžios vietos parduotuvėse galima atsiskaityti tik elektroniniu būdu. Iš bankomatų grynųjų pinigų imama perpus mažiau nei 2019 m. Bet jų nuosmukis prasidėjo gerokai iki COVID-19: 2017 m. asmeninių atsiskaitymų debeto kortelėmis skaičius pralenkė atsiskaitymus grynaisiais pinigais. Pandemija tik paspartino šias permainas.

2022 01 15 06:45
Spausdinti