Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


LYDERYSTĖ
Lyderių kalvė iš arti: savaitgalis Aspeno institute
IQ Life
Riccardo Savi/Aspeno instituto nuosavybė

Jau ne vieną dešimtmetį Aspeno institutas rengia šimtus pasaulio verslo ir politikos lyderių. Linda Kinstler keliauja ten išsiaiškinti, ar per gurmaniškas vakarienes diskutuojant apie Platoną galima sukurti priešnuodį prieš populizmo bangą.

Aspene, Kolorado valstijoje, esančio instituto erdviame bauhauzo stiliaus akademiniame miestelyje 355 dienas per metus griežtai palaikoma minimalistinė ramybė. Santūrūs pilki fasadai, betoninės grindys ir plokšti stogai sudaro, kaip sako šios vietos sergėtojai, „vientisą meno kūrinį“, užimantį daugiau kaip 2000 kv. m ploto. Šis akademinis miestelis pastatytas XX a. šeštajame dešimtmetyje pagal bauhauzo principus, teigiančius, kad forma turėtų atitikti funkciją ir kad dizainas gali pakylėti sielą ir paskatinti ją keisti pasaulį. Tačiau kiekvieną birželį per dešimt dienų trunkantį Aspeno idėjų festivalį ši vieta primena spalvingą karštligišką sapną, o akademinis miestelis virsta korporacine pasakų šalimi.

Šiemet energetikos konglomeratas „Southern Company“ priešais instituto sodą, nusagstytą asketiškais stačiais marmuro akmenimis, surentė išmanų plastikinį priemiesčio namą su dekoratyvine tvora, lauko baldais ir automobilių įkrovimo stotele. Draudimo bendrovė „Allstate“ atsigabeno sulčių kioską: pro ryškiai mėlyno autobuso langus besišypsantys darbuotojai dalijo šviežiai spaustų imbierų, morkų ir kopūstų kokteilius. Andersono parką – subtiliai suformuotą pievą su nuostabiais vaizdais į snieguotus kalnus – užėmė neoniniai iš organinio stiklo pagaminti medžiai ir ryškūs plastikiniai žmogaus dydžio kamuoliai. „Primena teletabių filmavimo aikštelę!“ – šūktelėjo vienas lankytojas. Įsimintiniausias šedevras buvo didelė skulptūra, kurioje instagramui tinkamais vaivorykštiniais atspalviais išskaptuota „IDĖJOS“. Nes būtent jos čia buvo siūlomos ir būtent jų visi sakėsi atvykę išgirsti.

„Tie kamuoliai atrodo kietai“, – tarė Aspeno instituto vadovas Danas Porterfieldas, mudviem vaikštinėjant nepriekaištingai sutvarkytu parko takeliu, kurio tikslas – skatinti intelektinę ir dvasinę meditaciją. Pakeliui vis stabtelėdavome pasisveikinti su Aspeno rėmėjais, aistruoliais ir bendradarbiais: krepšininku Kyle’u Korveriu, buvusiu JAV ambasadoriumi Pietų Afrikos Respublikoje ir Baracko Obamos personalo direktoriumi Donu Gipsu, Estée Lauder anūku Gary. Akademiniame miestelyje taip pat mačiau George’o W. Busho vyresnįjį patarėją Karlą Rove’ą, besišnekučiuojantį su buvusiu Tenesio valstijos senatoriumi Bobu Corkeriu. Mėlynus džinsus užsitempęs ir kepuraitę su snapeliu užsimaukšlinęs finansininkas ir Kremliaus priešas Billas Browderis tyrinėjo, kas siūloma pietums. Jeffo Bezoso motina Jackie stovėjo eilėje prie švediško stalo. Atrodė, lyg būtum pirmajame „The New York Times“ puslapyje. („The Economist“ redaktorė Zanny Minton Beddoes taip pat lankėsi šiame festivalyje ir kalbėjo įvairiose specialistų diskusijose.)

2020 03 23 15:45
Spausdinti