Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


M. Pitrėnas: „Drungnas gyvenimas man nepriimtinas“
Viktorija Vitkauskaitė
(Dmitrijaus Matvejevo nuotr.).

Orkestrams Šveicarijoje ir Lietuvoje vadovaujančio Modesto Pitrėno sugrįžimas namo šįkart trunka vos daugiau nei dvi paras. Tačiau Viktorijai Vitkauskaitei pavyksta pavogti dirigento laiko pokalbiui, kurio metu maestro galantiškai netgi nežvilgčioja į laikrodį.

Į Filharmoniją dirigentas atvyksta tiesiai iš Vilniaus oro uosto – dar su lagaminu, rankoje tebelaikoma partitūra („skrisdamas visuomet dirbu“) ir lengvu nuovargio šešėliu. Vis dėlto skrydžiai iš Lietuvos į Šveicariją ir atgal jau senokai yra jo kasdienybė. Sankt Galeno – nedidelio miesto Šveicarijos šiaurės rytuose – operoje lietuvis debiutavo dar prieš devynerius metus, o pernai vėl grįžo į šį teatrą. Šįkart – ilgam: jis tapo Sankt Galeno operos teatro ir simfoninio orkestro vyriausiuoju dirigentu. Sutartis pasirašyta penkeriems metams, iš kurių pirmieji jau prabėgo. Šiame teatre M. Pitrėnas ką tik dirigavo naujojo sezono premjerą – Antonino Dvořako operą „Undinė“. Laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ recenzijoje pabrėžė, jog genialiąją čekų kompozitoriaus muziką lietuvis dirigavo palikdamas būtinos erdvės solistams dainuoti. Šveicarijos dienraštis „St Galler Tagblatt“ rašė, jog maestro „Undinės“ muzikai suteikė nenutrūkstančią „stiprią emocinę liniją“.

Ankstesniuose interviu M. Pitrėnas juokavo su šveicarų orkestru išgyvenantis medaus mėnesio etapą. Iš pirmųjų germaniškos žiniasklaidos atsiliepimų apie šio sezono premjerą atrodo, kad medaus mėnuo tarp dirigento, orkestro ir netgi publikos tebesitęsia. „Visada smagu, kai medaus mėnuo užtrunka. Aišku, neturiu iliuzijų, kad taip bus amžinai, – teigė jis ir svarstė, jog taip, matyt, nutiks tada, kai ateis kasdienė darbo rutina, kai teks spręsti pragmatiškus, proziškus klausimus, susijusius su orkestro formavimu, administravimo personalijų kaita: – Kita vertus, jeigu viskas įvyksta sklandžiai, tai suteikia sparnus. Gali toliau gyventi kūrybiškai, įkvėptai ir būti laimingas darydamas tai, ką darai.“

Maždaug 70 tūkst. gyventojų turintis Sankt Galenas dirigentą ir jo vadovaujamą orkestrą aprūpina anaiptol ne tik vietos auditorija. Germaniškosios Šveicarijos dalies miestas įsikūręs kelių valstybių pašonėje: nuo jo Alpių viršūnių galima akimis aprėpti ne tik pačią Šveicariją, bet ir Vokietiją, Austrijai priklausantį Brėgenco miestą ir nykštukinį Lichtenšteiną. Pats Sankt Galenas yra ir savotiška viso šio regiono kultūros sostinė: čia iš aplinkinių šalių suvažiuoja, M. Pitrėno žodžiais, kritikai, meno gerbėjai ir snobai.

2019 12 30 09:22
Spausdinti