Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PABĖGĖLIAI PER LAMANŠĄ
Nekenčiami gelbėtojai
Johnas Phippsas
Scanpix
Lamanšo sąsiauryje eismas iš tiesų intensyvus.

Rizikuodami gyvybe per Lamanšo sąsiaurį 2021-aisiais plaukė dešimtys tūkstančių žmonių. Kaimynai užgaulioja pervargusius juos gelbstinčius savanorius. Kodėl, aiškinosi Johnas Phippsas.

Ankstyvą 2021 m. spalio 9 d. rytą miegamuosiuose palei Kento pakrantę Pietryčių Britanijoje supypsėjo apie 30 pranešimų gaviklių. Dandženeso gelbėjimo valčių stoties įgulai jie pranešė, kad jūroje žmonėms gresia pavojus ir reikia nedelsiant šokti į laivą.

Praėjus mažiau nei pusvalandžiui po signalo mėlynai oranžinis gelbėjimo kateris iš savo metalinio lopšio išslydo ant vandens. Šešių žmonių įgula kairėje įžvelgė ilgą oranžinių gatvės žibintų vėrinį, mirksintį aplink įlanką tarp Dandženeso ir Doverio kyšulio. Tolumoje, kitapus sąsiaurio, spingsojo Kalė. Visur kitur tvyrojo juoda naktis.

Įgulai niekas nemokėjo už tai, kad paryčiais keltųsi iš lovos. Kaip ir dauguma gelbėjimo laivų Didžiojoje Britanijoje, šis Dandženeso kateris priklauso labdaringai Karališkajai nacionalinei gelbėjimo valčių institucijai (RNLI), o jo įgulą sudaro beveik vien savanoriai.

2023 01 30 06:45
Spausdinti