Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KARAS UKRAINOJE
„Pamišę mokslininkai“, kuriantys Ukrainai dronus
Wendell Steavenson
Shutterstock
Dronai Ukrainos kare keičia žaidimo taisykles.

Fronto liniją aprūpina daugybė smulkių ginklų gamintojų. Šalies valdžiai tai kelia nerimą. Kodėl? Paaiškina Wendell Steavenson.

Per 30 metų perkopusiems technologijų verslininkams Aleksejui ir Kostiai iš Chersono miesto pietinėje Ukrainos dalyje Vladimiro Putino „specialiosios karinės operacijos“ išvakarėse klojosi visai neblogai. Investuotojas sutiko finansuoti jų startuolį: draugai kūrė prietaisą, kuris padidintų elektromobilių įkrovimo punktų efektyvumą. Aleksejus buvo Chersono valstybinio universiteto elektronikos inžinierius. Kostia vadovavo vietos „Apple“ parduotuvei. (Vyrukai nenorėjo atskleisti tikrųjų savo pavardžių.)

Po kelių dienų rusai užėmė Chersoną, ir partnerių planai žlugo. „Apple“ parduotuvė buvo apiplėšta ir uždaryta, universitetuose nutrūko visos paskaitos. Vyrai prisijungė prie pasipriešinimo judėjimo: Aleksejus bute gamino sprogmenis, o Kostia savo raudona „Tesla“ važinėjo po miestą apsimesdamas taksistu, bet iš tikrųjų vežiojo amoniaką bombų gamintojams. Lapkritį išlaisvinus Chersoną, jie pradėjo naują verslą – ėmė gaminti dronus Ukrainos kariuomenei.

Birželį susitikome su Aleksejumi ir Kostia Chersone, jų bičiulio namuose, nes jiedu nenorėjo atskleisti, kur yra jų dirbtuvės. Prieš pristatydami savo projektą vyrai papasakojo apie nuotykius okupacijos metais. Paaiškėjo, kad Rusijos saugumo tarnyba FSB netruko sužinoti apie jų pasipriešinimo veiklą. Tiesiai sėdintis ir aiškiais trumpais sakiniais kalbantis nesišukavęs rausvaplaukis Aleksejus man parodė Rusijos televizijos naujienų reportažą apie jo suėmimą 2022 m. vasarą. Vyras nedrąsiai nusišypsojo, kai laidos vedėjas apibūdino jį kaip „teroristą, planuojantį masines žmogžudystes“.

2023 10 10 06:45
Spausdinti