Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


LENKIJA
Vienišo Lenkijos prezidento kova
Piotras Zalewskis

Seime ir vyriausybėje sąjungininkų netekęs Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda bando kišti koją į valdžią sugrįžusio Donaldo Tusko reformoms. Lenkijos vadovo portretą tapo Piotras Zalewskis.

2024 m. sausio 9 d. du vyrai pro galinį įėjimą įsiveržė į Varšuvos prezidento rūmus. Oficialiai buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kamińskis ir vienas jo pavaduotojų Maciejus Wąsikas atvyko į naujų prezidento A. Dudos patarėjų įgaliojimų suteikimo ceremoniją. Bet tikroji priežastis buvo ne tokia skaidri. Abu šie vyrai buvo bėgliai, ir A. Duda norėjo jiems padėti pasislėpti nuo policijos.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

2015 m. M. Kamińskis ir M. Wąsikas buvo nuteisti už piktnaudžiavimą įgaliojimais vadovaujant kovos su korupcija tarnybai. Anuomet A. Duda, kuris ką tik buvo išrinktas pirmajai kadencijai, skubiai suteikė jiems malonę. Praėjusių metų birželį Lenkijos aukščiausiasis teismas nurodė pakartotinai išnagrinėti bylą, o gruodį M. Kamińskis ir M. Wąsikas buvo antrąsyk pripažinti kaltais. Kai teismas išdavė orderį juos suimti, A. Duda pasisiūlė suteikti jiems prieglobstį.

2024 09 26 06:45
Spausdinti