Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PASAULIS 2023
Akistata su tikrove: kaip mums sekėsi prognozuoti 2022-uosius?
Tomas Standage’as

2020 m. nenumatę vieno apokalipsės raitelio, maro, 2022 m. pražiūrėjome kitą – karą. Prognozavome, kad konfliktas tarp autokratijos ir demokratijos aštrės, bet nesitikėjome, kad jis išsprogs tikru karu Europoje, prasidėjusiu vasarį, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Vienas iš daugelio šio karo padarinių buvo infliacija išaugus degalų ir maisto kainoms. Dėl to nepasiteisino plačiai paplitusi nuomonė, kad 2021 m. pabaigoje padidėjusi infliacija tėra laikinas reiškinys. Dabar jau akivaizdu, kad į šią poziciją reikėjo pažvelgti skeptiškiau. Dėl karo didesnė infliacija neabejotinai užsitęs.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Tai buvo dvi didžiausios mūsų klaidos. Kita vertus, daugelis kitų prognozių skriejo arčiau taikinio centro. Kaip ir tikėtasi, Kinijos nulinių COVID-19 atvejų politika stabdė šalies ūkio augimą, bet Xi Jinpingas atsisakė keisti kursą. Nesuklydome įspėdami apie užkrečiamos koronaviruso atmainos pavojų, apie jos grėsmes būtent Kinijai ir apie griežtų draudimų poveikį pasaulinėms tiekimo grandinėms bei vartotojų kainoms, taigi ir infliacijai.

2023 02 07 11:00
Spausdinti