Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAMAS, KURĮ PASTATĖ JAMIE
Ar Jamie Dimono darbas bendrovėje „JPMorgan Chase“ baigtas?
The Economist
Scanpix
Finansų pasaulio genijus.

Antrą kartą rimtai sušlubavus sveikatai, labai aktualus įpėdinio kausimas

Volstrito šmaikštuoliai įprato juokauti, kad ir kada 2014 m. vėžį įveikusio J. Dimono paklausi, kiek dar ketina likti prie JPM vairo, išgirsi atsakymą „dar penketą metų“, kartais pasakytą su kibirkštėle akyse, o kartais irzlų. Po kovo 5-osios, kai 63 metų bankininkui buvo atlikta skubi operacija dėl retos širdies ligos, reikalas tapo rimtesnis. Vėliau bankas informavo, kad J. Dimonas „sėkmingai sveiksta“, o vadovavimą laikinai perėmė du patikimi pavaduotojai – Gordonas Smithas ir Danielis Pinto. Bet dabar atsakymų į klausimus, kada jis atsistatydins ir kas jį pakeis, reikia skubiau.

Nors J. Dimonas negarsėja kaip save nuvertinantis žmogus, net ir jis negali įsivaizduoti, kad kaip bankininko jo dar laukia daug didesnių pasiekimų. Jam vadovaujant, JPM per 15 metų tapo geriausią reputaciją turinčiu pasaulio banku. Pagal turtą tai yra didžiausias ir pelningiausias JAV bankas, 2019 m. pasiekęs pasaulio rekordą pagal per vienus metus gautas banko pajamas. JPM – dominuojantis Volstrito žaidėjas, turi ir įspūdingą mažmeninį banką.

J. Dimonas – žymiausias šios bendrovės vadovas nuo XIX a. pabaigos, kai Volstrite viešpatavo stambianosis Johnas Pierpontas Morganas, davęs bankui vardą. Be užuolankų kalbantis J. Dimonas, gimęs antros Niujorke apsigyvenusių imigrantų iš Graikijos kartos šeimoje, į kadaise vieną uždariausių ir rafinuočiausių JAV finansų bendrovių atnešė žemiško, net būtų sakančių – stačiokiško, autentiškumo (JPM atstovai spaudai jau seniai juokauja, esą pagrindinis jų darbas yra pasirūpinti, kad vadovas nesikeiktų viešai). J. Dimonas garsėja kaip žmogus, kuris skatina atvirumą ir įkvepia ištikimybę.

2020 04 14 06:30
Spausdinti