Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


ŽENEVOS KONVENCIJOMS 75-ERI
Ar JAV gali kovoti su priešais nepažeisdamos teisės?
The Economist
Scanpix
Sirijos miestas Alepas paverstas griuvėsių krūva.

Ženevos konvencijų 75 metų sukaktį lydi niūros nuotaikos. Įnirtingai diskutuojama, ar reguliavimas, kaip galima kariauti, sutarčių paketas ir paskesni protokolai, kuriais draudžiamas genocidas, kankinimai ir kitos baisybės, tebegali tinkamai tarnauti. Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) vadovė perspėjo, kad šalys „vis lanksčiau“ taiko karo įstatymus, kurių pagrindas yra minėtosios konvencijos.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Imkime Rusiją. Ukrainoje ir Sirijoje karo įstatymai jai nė motais ir ji dažnai lengva širdimi smogia civiliniams taikiniams. Antai liepos 8-ąją subombarduota vaikų ligoninė Ukrainos sostinėje. Izraelis taip pat kritikuojamas dėl to, kaip kovodamas su „Hamas“ elgiasi Gazoje. Žuvo apie 38 tūkst. palestiniečių. Bet Izraelis tvirtina, kad jo smūgiai mokykloms, ligoninėms ir pabėgėlių stovykloms teisėti. Sudane valstybės ginkluotųjų pajėgų (SGP) ir sukarintų greitojo palaikymo pajėgų (GPP) susirėmimai ištisus šalies ruožus pavertė griuvėsiais. Per 750 tūkst. žmonių gresia badas.

2024 09 13 06:45
Spausdinti