Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2023. ARTIMIEJI RYTAI
Arabų valstybės tikisi praklampoti nepritekliaus, kylančių kainų ir galimų neramumų laikotarpį
Greggas Carlstromas
Į valiutų keityklas.

„Jaunoji karta palaiminta, – sakė JAV prezidentas Herbertas Hooveris, – nes ji paveldės valstybės skolą.“ Šiandien visų labiausiai palaiminti yra kai kurių Artimųjų Rytų šalių gyventojai. Naftą importuojančios valstybės 2022-uosius baigs su milžiniškomis skolomis. Egiptas, Jordanija ir Tunisas skolingi apie 90 proc. savo BVP. Libanas, kuriam 2020 m. nė nepavyko įvykdyti įsipareigojimų, dar turi restruktūrizuoti krūvą skolų, kurios dydžiu pranoksta visą šalies ūkį.

2023 m. skolos bus vyraujanti problema, nes kelios valstybės sieks susitarti su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) arba jau pradės įgyvendinti jo programas (dvi iš šių valstybių kreipiasi jau ne pirmą kartą). Tačiau net ir su išorine parama regionui bus sunku išsivaduoti iš skolų spąstų. Artimiausius metus dešimtys milijonų arabų turės susitaikyti su taupiais biudžetais, dar didesniu nepritekliumi ir sunkumais.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Spalį Egiptas ir TVF sudarė 3 mlrd. JAV dolerių vertės sandorį. Tai labai reikalinga paspirtis šaliai, kurioje vien skolos administravimas 2023 m. praris kone pusę pajamų. Tačiau Egiptui reikės dar daugiau. Vyriausybė parduos kai kurias valstybės įmones kapitalui pritraukti ir sieks mažinti elektros energijos suvartojimą, kad išaugtų gamtinių dujų eksportas. Be to, ji ir toliau karpys importą, nors ir ne taip stipriai kaip 2022 m. Švietimui ir sveikatos apsaugai liks nedaug.

2023 02 17 10:00
Spausdinti