Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


PASAULIS 2023. ARTIMIEJI RYTAI
Artimųjų Rytų regione toliau plėtosis sudėtingas aljansų tinklas
Xanas Smiley
Unsplash
Jeruzalė.

Per pastaruosius kelerius metus tarp sūkuriuojančių Artimųjų Rytų diplomatijos smėlynų iškiliausia permaina yra sustiprėjusi Izraelio ir dalies arabų šalių taika. 2020 m. žydų valstybė pasirašė vadinamuosius Abraomo susitarimus su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) ir Bahreinu, o vėliau – panašias sutartis su Maroku ir Sudanu. Nuo tada Izraelis noriai plėtoja prekybos ir technologijų ryšius ypač su JAE ir Maroku. 2023 m. svarbiausias klausimas bus, ar šis besiformuojantis ekonominis blokas klestės ir plėsis.

Kadangi Izraelio taikos sutartys su Jordanija ir Egiptu nesubyrėjo, atidžiausiai reikia stebėti Saudo Arabiją, kurios užkulisiniai ryšiai su Izraeliu irgi turėtų stiprėti. Teigiama, kad karalystės sosto įpėdinis ir faktinis valdovas Muhammadas bin Salmanas skyrė 2 mlrd. JAV dolerių investicijoms į Izraelio startuolius. Nepaisant paplitusios nuomonės, kad šiuo metu Saudo Arabija yra realiausia nauja kandidatė į Abraomo klubą, gerėjantys santykiai greičiausiai nebus oficialiai pripažinti, kol soste sėdės senstantis karalius Salmanas ir kol nepajudės reikalai siekiant dviejų valstybių sprendimo tarp Izraelio ir Palestinos.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Pasirašęs Abraomo susitarimus Izraelis nebejaučia tokio stipraus spaudimo suteikti valstybę palestiniečiams, kurie vadovaujami silpno Mahmoudo Abbaso (2023 m. jam turėtų sukakti 88-eri) gyvena kaip niekada prastai. Kad ir ką galvotų arabų šalių gyventojai, daugumos jų vyriausybės prarado viltį išspręsti palestiniečių klausimą. Tačiau grėsmę Abraomo susitarimams galėtų sukelti neramumai Jeruzalėje arba atsinaujinusios Izraelio ir palestiniečių kovos. Šių susitarimų šalys tikisi atsieti prekybinius santykius nuo Izraelio konflikto su palestiniečiais. Nors sutartys daugiausia ekonominio pobūdžio, jomis taip pat siekiama sukurti atsvarą bendram priešui Iranui.

2023 02 16 10:00
Spausdinti