Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


SUTRAMDYTI CHAOSĄ
Aukštųjų technologijų lenktynės siekiant geriau prognozuoti orus
The Economist
Shutterstock
Žemę alina siaubingi gaisrai.

Privatus verslas – ir DI – keičia orų prognozių sektorių

Matteo Dell’Acquai tenka šaukti, kad girdėtųsi, ką jis sako. Bolonijoje, Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro (ECMWF) penktojoje duomenų centro įrenginių salėje, stovi išrikiuoti varikliai, sukantys po trijų tonų smagratį. Jei neliktų elektros, šioje ir dar keturiose šio pastato patalpose esantiems smagračiams užtektų judesio jėgos, kad naujausias ECMWF superkompiuteris liktų veikti, kol įsijungs atsarginiai dyzeliniai generatoriai.

IQ redakcija rašo apie verslą, politiką, kultūrą ir kitus svarbiausius visuomenės reiškinius. Mes kuriame kokybišką ir išskirtinį turinį. Kviečiame mus palaikyti prenumeruojant mūsų žurnalą sau ar jums artimiems žmonėms mūsų prenumeratos svetainėje https://prenumeratoriai.lt/. Užsisakiusiems žurnalą metams – visas turinys iq.lt svetainėje nemokamas.

Generatoriai aprūpinti degalais trims dienoms. Jei elektros nebūtų ilgiau, būtų bėdos. Nuo orų priklauso karinės kampanijos ir derliaus nuėmimas, sporto rungtynės ir tiekimo grandinės. Praradus patikimiausias pasaulyje orų prognozes, daugiau kaip 35 šalims, NATO, bent vienai kosmoso agentūrai ir daugybei tyrimų institutų bei įmonių būtų daug sunkiau numatyti ateitį ir pasiruošti. Operacija turi vykti nenutrūkstamai, kaip teigė už visa tai atsakingas M. Dell’Acqua: „Tai gyvybiškai svarbu.“

2023 09 15 06:45
Spausdinti