Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PASAULIS 2022. MOKSLAS IR TECHNOLOGIJOS
Buvo pandeminė, o dabar endeminė: nauji gydymo būdai ir vakcinų lavina padės suvaldyti virusą, bet jo nesunaikins
Natasha Loder
Unsplash

Turtingesnėse pasaulio valstybėse, kuriose pasiskiepijo nemažai gyventojų, tretieji pandemijos metai bus geresni nei antrieji ir COVID-19 nebeturės tokio didelio poveikio sveikatai bei kasdienei veiklai. Tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija ir Izraelis vakcinos susilpnino atvejų ir mirčių ryšį (žr. grafiką). Bet skurdesnėse šalyse, kur paskiepyta mažiau piliečių, abu šie kenksmingi viruso padariniai bus juntami ilgiau. Ši skirtinga viruso įtaka pasiturinčiose ir skurstančiose valstybėse ims badyti akis. Viena didžiausių pasaulyje labdaros organizacijų Gatesų fondas prognozuoja, kad vidutinės pajamos sugrįš į priešpandeminį lygį 90 proc. išsivysčiusių ūkių, bet tik trečdalyje žemas ir vidutines pajamas gaunančių valstybių.

2021 m. paskutinį ketvirtį vakcinų pasiūla gerokai išaugo, bet didžiąją 2022-ųjų dalį daugelis šalių vis dar išliks menkai paskiepytos, nes joms sunkiau sekasi spręsti platinimo problemas ir įtikinti žmones pasiskiepyti. Dėl to mirs ir sirgs daugiau žmonių, o ūkiams bus sunkiau atsigauti. Skausmingai išryškės vadinamoji paskutinio kilometro problema pristatant vakcinas: sveikatos priežiūros darbuotojams teks jas pristatyti į skurdžiausius ir atokiausius planetos kampelius. Bet skundų dėl nevienodo paskirstymo 2022 m. ims mažėti, nes didesnė problema jau bus ne gauti vakcinų, o adatomis pasiekti pacientų rankas. Gyvybės mokslų duomenis teikianti „Airfinity“ prognozuoja, kad jei gamintojai nesumažins apsukų, antroje metų pusėje vakcinų bus net per daug.

2022 m. vis labiau plis revakcinacija, nes valstybės jau geriau žinos, kada jos reikia. Kaip sako raudonukės vakcinos išradėjas Pensilvanijos universiteto atstovas Stanley Plotkinas, vakcinaciją taip pat skatins naujos viruso atmainos. Dr. S. Plotkinas tvirtina, kad dabartinės vakcinos ir patobulintos jų versijos bus panaudotos revakcinacijai ir sustiprins apsaugą nuo naujų viruso atmainų.

Vis dažniau bus skiepijami vaikai. Kai kuriose šalyse vakcinos bus rekomenduojamos net pusmečio kūdikiams. Valstybėse, kur žmonės vengia skiepytis, vyriausybės apsunkins gyvenimą nevakcinuotiems gyventojams: reikalaus galimybių paso norint patekti į tam tikras erdves ir įves prievolę pasiskiepyti tam tikroms visuomenės grupėms, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros sektoriaus darbuotojams.

2022 01 19 06:33
Spausdinti