Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023
Dar daugiau karščio: ko ateinančiais metais tikėtis iš pasaulinio klimato ir diplomatijos šioje srityje?
Catherine Brahic

Pastaruosius mėnesius ir metus visus žemynus drasko daug ekstremalių orų reiškinių, kurie rodo, kuo gresia šiltnamio efektą sukeliančių dujų kaupimasis atmosferoje. 2023 m. tokių įvykių tik daugės. Kadangi vidutinė temperatūra pasaulyje šiuo metu yra 1,1–1,3 °C aukštesnė nei prieš pramonės perversmą, dėl klimato kaitos daugelis potvynių, sausrų, miškų gaisrų ir karščio bangų taps dar stipresni arba labiau tikėtini (arba ir viena, ir kita).

Vis dėlto vidutinė temperatūra nuolat kyla ne tik dėl klimato kaitos. Prie šios tendencijos prisideda ir natūralūs klimato nepastovumo veiksniai. Vienas stipriausių yra vadinamasis Pietinis svyravimas-El Ninjas (ENSO), dėl kurio atogrąžų klimatas svyruoja tarp dviejų būsenų, vadinamų El Ninju ir La Ninja. Paprastai kalbant, El Ninjas sukelia daugiau kritulių centrinėje bei rytinėje Ramiojo vandenyno dalyse ir sausras Australazijoje, o La Ninja siejama su sausromis Rytų Afrikoje ir didesniu kritulių kiekiu Vakarų Afrikoje bei Pietų Azijoje.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Neįprasta, kad 2022-aisiais trečius metus iš eilės tęsėsi La Ninja, prasidėjusi 2020 m. pabaigoje. Toks trigubas nuosmukis įvyko pirmą kartą šiame amžiuje[EV1] . Sezoninės prognozės rodo labai didelę tikimybę, kad 2022 m. pabaigoje Rytų Afrika nesulauks lietaus, todėl 2023 m. regione stiprės sausra ir dar labiau trūks maisto.

2023 02 03 11:00
Spausdinti