Meniu
Prenumerata

sekmadienis, liepos 7 d.


BLOGOS ŽINIOS
Daugėja dezinformacijos. Kaip ji veikia?
The Economist
Shutterstock

Tai supratus pavyks atrasti geresnių būdų su ja kovoti

2024-ųjų sausį, Taivanui ruošiantis rinkimams, „YouTube“, „Instagram“, „X“ ir kitose socialinių tinklų platformose atsirado šimtai įrašų su vaizdo klipais, pavadintų „Slapta Tsai Ing-wen istorija“. Naujienų pranešėjai, kalbantys angliškai ir kiniškai, bėrė melagingus teiginius apie kadenciją baigiančią prezidentę Tsai Ing-wen ir valdančiąją partiją, kuriai ji priklauso. O rinkimų dieną, sausio 13-ąją, pradėjo plisti garso įrašas, kuriame Terry Gou, lapkritį iš rinkimų pasitraukęs kandidatas, atrodė reiškiąs palaikymą kandidatui iš Kinijai palankios Gomindano partijos (iš tiesų T. Gou niekam neišreiškė palaikymo).

Tiek vaizdo klipai, tiek garso įrašas veikiausiai buvo sukurti naudojant dirbtinį intelektą (DI) ir paskelbti valstybės remiamos kinų propagandos grupės, žinomos pavadinimais „Spamouflage“, „Dragonbridge“ ir „Storm-1376“. Balandžio 5-ąją paskelbtoje ataskaitoje technologijų įmonės „Microsoft“ grėsmių žvalgybos komanda nurodė pirmą kartą matanti nacionalinę valstybę naudojant DI sugeneruotą medžiagą, kad paveiktų rinkimus svetur.

Naujienų pranešėjai vaizdo įrašuose buvo sukurti naudojant kinų įmonės „ByteDance“, kuriai priklauso „TikTok“, sukurtą programą „CapCut“. Per patį piką vaizdo įrašais dalytasi po 100 kartų per minutę, bet jie sparčiai identifikuoti ir šalinti. Apskritai juos matė turbūt tik vienas kitas žmogus. Bet tikėtina, kad Kinija naudoja Taivaną kaip bandymų poligoną, tikrindama idėjas, kurias, kaip „Taipei Times“ sakė vienas Taivano pareigūnas, planuoja taikyti kitur. Taivano rinkimai – ženklas, kas laukia ateityje, kai DI leis laisvai gaminti dezinformaciją (t. y. informaciją, kuria siekiama suklaidinti). Taivano socialiniuose tinkluose yra bene daugiausia pasaulyje dezinformacijos, skleidžiamos užsienio šalių vyriausybių (žr. grafiką). Nesmarkiai pagal tą patį rodiklį atsilieka JAV socialinė žiniasklaida.

2024 06 21 06:45
Spausdinti