Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


EUROPA SENSTA
Demografinė padėtis taip pat gali skatinti ES vidaus nesutarimus
The Economist

Dėl jos gali padidėti susiskaldymas Šiaurės-Pietų ir Rytų-Vakarų kryptimis

Darbuotojų ieškantiems Bulgarijos įmonių vadovams padėtis pradeda priminti košmarą. Tekintojo (kvalifikuoto ir net nelabai) tenka ieškoti daugiau kaip šešis mėnesius, kartais net prireikia susimokėti įdarbinimo agentūrai. Gamybos įmonei netoli Sofijos vadovaujantis Julianas Stefanovas skundžiasi, kad senesni, labiau patyrę tekintojai išeina į pensiją, o iš jaunimo retas turi reikiamų įgūdžių. Visų pirma, trūksta parengimo. Antra, Bulgarijos darbo jėga nuo 2008 m. susitraukė 6 proc. Kadangi žmonės toliau masiškai emigruoja, o gimstamumas mažas, iki 2050 m. turėtų nusibraukti dar trečdalis.

Visoje Europoje žmonės gyvena ilgiau ir turi mažiau vaikų. Žinoma, tendencijos analogiškos kitose turtingose šalyse ir daugelyje besivystančių, bet Europai bus sunkiau, nes tai iš dalies susiformavusi sąjunga, kurioje užtikrinamas laisvas darbo jėgos judėjimas ir daugelis narių įsivedė bendrą valiutą, tačiau nėra nei bendros mokesčių politikos, nei strategijos, kaip spręsti senėjimo klausimą.

Investuotojai puikiai žino kai kuriuos Europos trūkumus. Valstybių skolos krizė atskleidė, kad supanašėjusi infliacija ir palūkanų normos savaime neužtikrina tvarios pinigų sąjungos ar integruotos bankų sistemos. Siekiant, kad neaugtų disbalansas tarp šalių, reikia panašių sąlygų derantis dėl atlyginimo, vienodesnio reguliavimo ir t. t. Rečiau suvokiama, kad sąjungą gali išardyti ir demografija.

2020 02 14 00:23
Spausdinti