Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS 2023. JAV
Didysis ketvertas: norėdami nuspėti JAV ateitį stebėkite keturias didžiąsias valstijas
Alexandra Suich Bass

Visiškai suprantama, kad politikos stebėtojus jaudina įvykiai Vašingtone. Tačiau norėdami suprasti, kur link juda JAV, jie turėtų stebėti atskiras valstijas, ypač keturias, turinčias daugiausia gyventojų: Kaliforniją, Floridą, Niujorką ir Teksasą. Drauge sudėjus jose gyvena daugiau nei trečdalis visų amerikiečių ir sukuriama daugiau kaip trečdalis šalies BVP.

Jos svarbios ne tik dydžiu. Didžiausiose valstijose dažniausiai inicijuojama nauja politika, kuri neretai vėliau paplinta į kitas valstijas ir galiausiai pasiekia Vašingtoną. Ideologiniu požiūriu šios didžiosios valstijos atstovauja dviem priešingoms šalies vystymosi vizijoms, todėl puikiai atspindi gilėjantį JAV susiskaldymą.

Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2023“ mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Užsisakius darbo dienomis iki 16 val. žurnalą išsiųsime tą pačią dieną, užsakius savaitgalį arba vakare – kitą darbo dieną.

Federalinė sistema leidžia valstijoms eksperimentuoti, todėl jos, kaip sakė buvęs Aukščiausiojo teismo teisėjas Louisas Brandeisas, yra tam tikros „demokratijos laboratorijos“. Kalifornijoje ir Niujorke taikomi panašūs modeliai: dideli mokesčiai, griežtas reguliavimas ir dosnus socialinės apsaugos tinklas. Floridoje ir Teksase mokesčiai maži, o reguliavimas silpnas.

2023 01 23 11:00
Spausdinti